En forrett med asparges. Foto: Svein Falch

Grønne og rosa sommergleder

Del på Facebook

I denne artikkelserien vil jeg skrive litt om valg av drikke til mat sammen med noen gode tilberedningstips. Jeg har tidligere skrevet om utvelgelsesfaktorene tyngde, aroma og fysiologi. Nå tenkte jeg å fortelle om en snarvei og skrive litt om små sommereretter.

Matkultur

Et godt spørsmål å stille seg selv for en snarvei er:  Hvor spiser man dette ?

Dette er spesielt nyttig når det gjelder ost, men også andre retter. Comte fra Jura vil smake fortreffelig sammen med en Côtes du Jura fordi de er «designet» for å passe sammen. Jeg kan fortsette med chevrè og Sancerre og så videre.

Hva så med Engelsk Afternoon tea?

Fingersandwicher som cucumber sandwich, eller med røkelaks eller eggesalat,  er som skapt for Champagne, men her synes jeg vi nå som utbudet er blitt så bra, at vi bør benytte musserende fra England som er minst like bra og passer utmerket med tyngde,  mineralitet, bakverksaroma syre og bobler.  Teen kan du vente med til scones, men også her kan det være godt med en English Sparkling rosè som matcher rødt syltetøy.

En forrett med asparges. Foto: Svein Falch

Rosè er sommerens drikke, men kan drikkes hele året.

Polet renner over av ulike rosèviner på denne tiden av året. Her kan du også bruke geografi for å finne snarveier til passe åbit.

Jeg vil gjerne slå et slag for Schilcher fra Weststeiermark i Østerrike , som er en rosèvin som er utpeget syrefrisk og smak av røde bær og solbærblader.  Fet krydret mat passer svært godt til en varm sommerkveld og Schilcher. Det er dessverre ikke så godt utvalg på polet, men forsøk Schilcher til en koldtallerken med diverse røkte skinker, krydrede pølser,  sammen med revet pepperrot og krydrede ferskoster med mørkt surdeigsbrød.

Rosèviner fra Provence er for eksempel runde, friske og fruktige på smak med urtearomaer og passer derfor utmerket til  urtekrydrete småretter fra middelhavsområdet.

Silvaner og hvit asparges.

Pass på nå, for sesongen for hvit asparges er kort. Til grønn asparges er det ofte godt med vin på sauvignon blanc, mens den hvite aspargesen har en mer delikat og tander smak som lett kan overdøves av vinen og også av sin grønne fetter, så ikke bland. Sesongen for hvit asparges er en høytid for tyskere og de skal alltid ha sin hvite asparges med silvaner. Før i tiden ble det som regel servert riesling til her i Norge,  fordi det ikke var silvaner å finne. Nå er utvalget av silvaner tatt seg opp, så løp og kjøp slk at det fortsatt vil være tilngjengelig.

Moules frites og Muscadet.

Er en annen klassisk geografisk kombinasjonskatt, fra kysten av Loire,  som blir perfekt match.

Sommersalat

Salat er deilig sommermat som er sunn og god for sommerkroppen. Om du er opptatt av å få i deg de gode stoffene fra salat må du huske at de trenger olje for å bli tatt opp i fordøyelsen. Derfor bør du ikke droppe dressingen.

Bladsalat skal rives og ikke kuttes med kniv. Det sies at salaten,  som jo forsatt lever, blir stresset av å bli skåret og utskiller stresshormoner. Dette gjør at den blir brun i snittflatene og blir raskt dvask.

Husk å alltid skylle salaten i iskaldt vann og tørk i en salatslynge. Dersom salaten er våt vil dressingen prelle av og legge seg i bunnen av bollen. Om  salatbladene har blitt dvaske, kan du revitalisere de med iskaldt vann, gjerne med isbiter i og husk å snurre de i slyngen.

Vin til salat

Vi begynner med tyngde

For eksempel vil en lett sommersalat oppleves bedre med en lett Vinho Verde på alvarinho-druen, enn en tung Amarone.

Det neste steget er smak og aroma. Finnes det vin som har duft eller smak som er felles med matens duft eller smak. En grønn salat vil gjerne ha følge med en vin som har vegetale toner , urter, blomster etc.  Om du vil ha litt skalldyr i salaten vil mineraliteten i Vinho Verde og sjøsmaken fra skalldyrene være sammenfallende. I tillegg har Vinho Verde en smak av sitron, som man ofte tilsetter i en skalldyrsalat.

Dersom du velger kyllingkjøtt  eller grillet sjømat i salaten i istedenfor, bør vinen ha en kraftigere fruktighet som matcher kjøtt- / grill-smaken, som for eksempel en vin på verdejo-druen fra Spania som ofte har grønne dufter sammen med en fruktig smak.

I tillegg må vi ta hensyn til fysiologi. For å rense munnhulen for fett , som for eksempel dressing,  trenger vi syre, karbondioksid (bobler) eller høy alkohol. Både alvarinho og verdejo har frisk syre.