Har Rhône blitt glemt?

Del på Facebook

Bortsett fra en gjennomfart i 1982, da jeg var i en alder at jeg ikke så ut av bilvinduet selv med barnesete, har jeg ikke vært i Rhône før. Så da Inter-Rhône, en promoteringsorganisasjon for alle områdene av Rhône, bortsett fra Châteauneuf-du-Pape, lurte på om det kunne passe med en reise til regionen, var det ganske lett å si ja. Anledningen var Decouvertes du Valle du Rhône, en vinmesse som forflytter seg oppover i Rhônedalen ettersom dagene går og nye kommuner og appelasjoner presenteres hver dag i fire dager til ende.

Det som slo meg på denne reisen var at som journalist spør man gjerne om en vinprodusent finnes i landet, altså her hjemme, når man smaker en vin man synes er flott. Grunnen til det er at det er litt meningsløst å fylle artikkel etter artikkel med viner man ikke får kjøpt i ettertid, selv om mange av oss også reiser. Men er man i Tyskland eller i Burgund, så er som regel de gode vinene i Norge. Det som slo meg var hvor mange flotte viner som IKKE var i Norge. Jeg trodde jeg var alene om å ha vært litt Rhônerassist, men nei, det er flere enn meg åpenbart.

Jeg har følt at vinene har vært plumpe, rike, alkoholiserte og overdrevent sødmefulle. Og mange er slik i dag også. Men her som alle andre steder er det en helt åpenbar trend mot en kjøligere og mer presis stil med mer fokus på drikkevennlighet og friskhet fremfor vulgær rikhet. Hjulpet av en kjølig 2014 årgang som noen vil hevde er svak, men som for meg fremstår som mer klassisk og raffinert, ser man at også årgangene før og etter har en annen balanse enn for bare få år siden. Alle har selvsagt ikke lagd vulgære viner, men bredden av eleganse synes for meg å være større enn før. Jeg skjønner at jeg må gjøre et vesentlig større dypdykk i Rhône enn jeg har gjort, for det har vært lett å avfeie det hele med søtt alkoholisert kliss.

Men vent på dem sier folk til meg, de blir mye bedre med alder. Vel, bevisene de kommer med har gjerne 12,5 til 13 prosent alkohol, noe som er svært mye likere de årgangene som nå vil dukke opp på markedet enn de som har vært de siste ti årene. I Rhône finnes det kupp, spesielt i nord.