I fars fotspor…

Del på Facebook

Rhône-legenden Michel Chapoutier sin datter er herlig driftig, og allerede en skinnende stjerne på vinhimmelen. Hun reiser verden rundt og leter opp potensielle vingårder hvor både hun og far kan produsere nye, spennende viner. Et par av hennes seneste prosjekt er Ribera del Duero i Spania og Provence.

Men stillingen hennes går ut på mye mer enn vinmaking, hun er også ansvarlig for utvikling av salgs- og produksjonsstrategier, nye produkter og distribusjonsløsninger. Med andre ord, en forholdsvis tung bør for de spinkle skuldrene. Men Mathilde er full av pågangsmot, hun har tydeligvis like mye energi som pappa Michel og tiden utnytter hun til fulle. Det betviles sterkt at det brukes mye tid på ”Candy Crush” der i gården. Heldigvis jobber kjæresten også for Chapoutier så slik sees de i alle fall på jobb en gang i blant når frøken ikke er på reise.

På spørsmål om hvordan det er å jobbe med familien svarer hun at det er utfordrende, men allikevel givende. Det å skape noe er morsomt og med mer enn 270 viner totalt under Maison M. Chapoutier på verdensbasis, så skorter det ikke på utfordringer. Bare i Frankrike lages det, foruten om Rhônevinene, vin i Alsace, Beaujolais, Macônnais, Languedoc og Provence. I Tyskland er det negociant-virksomhet både i Baden, Franken og Pfalz, men her ønsker familien å kjøpe egne vinmarker etter hvert.

Hennes eget brand heter enkelt og greit ”Mathilde Chapoutier” og hun har allerede flere årganger under beltet. Det siste tilskuddet i porteføljen hennes er vinene fra den bittelille appellasjonen Duché d’Uzes i Sør-Rhône, hvor hun har laget en rød, en hvit og en rosévin. Per i dag så samarbeider hun med vinbønder i regionen, men som hun selv sier, ”vi har ikke egne vinmarker der ”ennå”, men det kommer”. Vinene er ikke i Norge foreløpig, men med slik en driftig dame bak roret skal vi ikke se bort i fra at de finner veien til polhyllene våre også innen overskuelig fremtid. Før den tid er det bare å lete etter vinen i de franske butikkhyllene når vi ferier i Syd-Frankrike om sommeren.

Mathilde Chapoutier Duché d’Uzes Blanc 2016
En blanding av grenache blanc, viognier og marsanne, gir en frisk aroma av fersken og blomster. Smaker av tropiske gule frukter og har en parfymert tone. Fruktighet og mineralitet preger ettersmaken som er tørr og lang. En fin vin til aperitiff, eller retter av fisk og hvitt kjøtt.

Mathilde Chapoutier Duché d’Uzes Rosé 2016
Grenache og syrah er basen her og vinen har en fruktig aroma av røde bær, grapefrukt med hint av urter både på nesen og i smaken. Saftig og med en fresh syrlighet som gir vinen en lang og frisk avslutning. En allround vin som gjør seg vel så godt på terrassen som til salater, grillmat og fisk.

Mathilde Chapoutier Duché d’Uzes Rouge 2016
Igjen er syrah og grenache ingrediensene og frukten vises her som solmodne kirsebær, bjørnebær og et hint av jordbær. Tørkede Middelhavsurter er underliggende og et fast tanninbitt gjør at vinen egner seg godt til kjøttretter av storfe, and og lam. Bruk den også gjerne til grillmaten.