Il sogno – Drømmen

Del på Facebook

Både oldefar og bestefar Travaglini jobbet i vinproduksjonen på slutten av 1800-tallet. Først i på 1950-tallet fikk Giancarlo med sin nytenkning fart på produksjonen i området ved hjelp av drastiske endringer. Han gikk bort fra pergola oppbinding og satset på single guyot. I tillegg søkte han høyere opp i åssidene og plantet sine druer på mellom 280 og 400 meters høyde over havet.

Også når det kom til utformingen av flasken hadde Giancarlo en strålende ide som han heldigvis var forutseende nok til ta patent på. Vin som trenger lagring legger vi ned slik at korken hele tiden er i kontakt med vinen. Kork er et levende materiale og dersom den ikke holdes fuktig vil den over tid krympe, slippe luft inn i flasken, hvorpå vinen vil oksidere og bli til eddik. Etter et antall år med lagring utvikler vinene ofte bunnfall som samler seg der flasken har sitt dypeste punkt liggende. Og her innså Travaglini at om flasken hadde en hendig knekk, samlet alt bunnfallet seg på et sted og det var enkelt å helle vinen over i en karaffel uten å få med sedimentene.

I dag drives huset av datteren Cinzia og hennes mann Massimo, som er vinmakeren. Den spesielle flasken har blitt deres varemerke. Og selv om Cinzia sikkert har fortalt historien om flasken 100-vis av ganger, forteller hun den likevel med stor entusiasme og stolthet over farens innovasjon. Travaglini er et tradisjonelt vinhus, men fermenteringen gjæringen foregår ved hjelp av temperaturkontrollerte ståltanker og under modningen har vinen ingen kontakt med ny eik. Kun gamle slovenske og noe franske eikefat gir vinen den strukturen og finessen vinene viser.

Gattinara er i dag et bittelite omrde nord i Piemonte, ved foten av Monterosa, Europas neste høyeste fjell, med skarve 100 hektar plantet vinmark fordelt på 4 åser. Det er Nebbiolo druen som regjerer og Travaglini familien eier nesten 60% med sine 50 hektar. Men det har ikke alltid vært slik. For frem til 1905 hadde Gattinara mer enn 600 hektar med druer og vinene herfra var popuælre. Etter en voldsom haglstorm gikk mesteparten av beplantningen dukken og en stor del av vinbøndene emigrerte til andre land. En av de vesentlige forskjellene fra andre vinområder i Piemonte er at Gattinara ikke har tåke. Derfor utvikles så si ingen råte og behovet for sprøyting i vinmarkene er minimalt.

 

Il Sogno 2009

Il Sogno, eller Drømmen var Giancarlos siste vin som han aldri selv fikk oppleve. Han gikk bort i november 2004 få uker etter at druene til Il Sognos første årgang var høstet. Dette er en helt spesiell vin hvor druene plukkes 1 uke før alle andre druer og legges til tørk frem til midten av januar, før de presses og vinfiseres til 15,5% vol. Vinen dufter intenst av Maraschino kirsebær og har en konsentrert smak av frukt og bær, med en veldig lang ettersmak. God tanninstruktur, fin mineralitet og eleganse.