Lanseringsfest med boken Kok & Stek

Del på Facebook

Primus motor i KA er Espen Vesterdal Larsen og Jostein Medhus. De har det gøy på jobben, de trives med å lage mat, samtidig som de klarer å sette meget høye krav til seg selv og til alle de som arbeider på KA. Ingen slinger i valsen der. Deres entusiasme og glede smitter. Vi ser det når de lager de lekreste retter under lanseringsfesten med hundrevis av tilskuere som ser på mens de arbeider. De forteller hva de gjør og gir oss amatører noen gode tips på veien. Her er det fortsatt mye å lære for oss amatører.

Denne boken tar for seg forskjellige teknikker innen koking som tradisjonell koking, posjering, blansjering, confitering og sous vide. Deretter forskjellige teknikker innen steking som pannesteking, braisering, ovnsteking, grilling og fritering. De forklarer enkelt de forskjellige teknikkene og hva som en ønsker å oppnå ved bruk av dem.

​I KAs flotte lokaler i Mathallen på Vulkan har de flere matstasjoner eller kjøkkensoner. Her ble det tilberedt avanserte retter på en leken og enkel måte. De forklarer fortløpende hva de gjør, hvorfor de gjør det og hva de ønsker å oppnå ved bruk av den og den teknikken. Selv vi amatører har bare lyst å gå hjem og øve på å gjøre det samme. Vi fikk servert mange smakebiter fra boken som blant annet taco med høne (teknikk koking), lettrøkt laks med eggekrem (sous vide),  grillet kamskjell med sitron og pepperrotmelk (pannesteking) og berliner boller(fritering). Disse rettene ble servert sammen med et utvalg viner og selvfølgelig KA sine egne viner som Grüner Veltliner 2015 (laget  samarbeid med Stadt Krems, Østerrike) og deres Økologisk Rødvin 2011 (laget i samarbeid med Dom. d’Aupilhac, Languedoc). Meget gode viner i sin prisklasse og som passet godt sammen med de respektive rettene.

Deres forrige bok Saus & Kraft er en av de kokebøkene jeg har brukt absolutt mest. Hvis ikke det er den boken jeg har brukt flest ganger. Denne nye boken, Kok & Stek,  går et hakk videre i matlagingen ved at den tar for seg koking og steking. Jeg ser virkelig frem til å lese boken og prøve et utvalg av rettene. Boken ser meget tiltalende og lekker ut ved en rask gjennomtitting. Boken er slik at en bare får lyst til å sette i gang med å teste ut rettene. Fotograf Paul Paiewonsky og designer Kristine Lillevik bør nevnes for det flotte arbeidet de har gjort.

Anmeldelse av boken vil komme i neste nummer av Bulletinen