Lanseringsfest – Italia en Matsafari

Del på Facebook

Arrangementet var utsolgt lang tid i forveien. Det var lovet både foredrag, smaksprøver fra boken og masse spennende viner. For alle som liker Italia, maten, vinen, stemningen og det som gjør støvellandet så unikt var dette stedet å være denne mandagskvelden. Rettene som ble servert var delikate og utrolig gode. Her var det ikke spart på noe som helst. Rettene som ble servert var mer i ”antipasti” form. Det vil si som små delikate smakebiter eller forretter. Med smekkfullt lokale var det ikke anledningen for å kunne servere de store middagsrettene.

Forfatter Jon Berg som også er sommelier har det siste halvannet året brukt all sin (fri)tid på å reise og smake seg gjennom Italia sammen med kjøkkensjef Kristian Lambrechts fra Trattoria Popolare. Alle rettene som er beskrevet i boken er prøvesmakt og hentet fra gode restauranter på kryss og tvers gjennom Italia. Oppskriftene er deretter gjenskapt, tilpasset og prøvesmakt av Jon og Kristian slik at de kan lages av deg og meg når vi skal sette i gang med matlagingen på egen hånd. Jons egne favorittretter er kjøttkaker av oksehale (s. 16), potetkrem med blekksprut (s.27) og klippfisk med jordskokk (s.57). De rettene gleder jeg meg til å teste i den nærmeste fremtid.

Boken er velskrevet, lekker og har mange flotte bilder som ledsager oppskriftene. Oppskriftene er gode og informative. De har med alt som skal være med i rettene. Det er bare å sette i gang med å øve slik at en selv klarer å presentere rettene like lekkert som i boken. Øving gjør mester som det så fint heter. Hvis en skulle sette et lite minus tegn ved boken er det at når forfatteren også er sommelier så burde det vært noen forslag til viner som kunne ledsaget hver av rettene. Det ville hevet boken enda et hakk.

Under lanseringen var hele ”bøtteballetten” av norske vinimportører med sine meget gode og matvennlige italienske viner tilstede. Her kunne du smake noen virkelig godbiter. Italia har et utrolig stort utvalg av druer. Utvalget strekker seg lang mer enn de vanlige druesortene som primotivo, sangiovese, nebbiolo, vermentino og, garganega. Denne kvelden kunne en i tillegg smake mange lekre og spennende druer som nero d’Avola, frappato, friulana og carricante for å nevne noen.

Fortjent ros for boken, alle vinene og arrangementet som helhet.

Dette er Jon Berge andre bok. Den første boken var Spania en Matsafari sammen med Jarle Roheim Håkonsen. I følge ryktene blir neste bok i denne serien fra Madrid. Det gleder vi oss til.

Jon Berg med boken «Italia – en matsafari»