Sauternes er en av de aller mest undervurderte vinene i vinverden. Smaken av en god Sauternes er uforglemmelig, det er en rikdom og kompleksitet i vinene som få andre viner kan matche. Det er godteri for voksne. Hva skal man bruke dem til spør du? Vel, det enkleste svaret er nytelse. Å drikke Sauternes er ren livsglede. Den er verdens beste dessert, helt alene. Helt alene etter maten, helt alene på terrassen en varm ettermiddag eller en litt kjøligere nattetime. Men nå i juni er det deilig med jordbær naturell til, rett og slett bare maule jordbær og nippe til Sauternes, det er sommerminner det.
Men Sauternes er også den eneste vinen som egentlig går sammen med gåselever. Det er ikke kun et spørsmål om smak, sødme/fett/syre forhold, men tekstur og viskositet. En riesling blir rett og slett for slank, og Champagne blir for bittert. Sauternes blir en ny enhet. Ellers utmerket til creme brulée, panacotta, pavlova med friske bær og vaniljekrem og andre fruktkaker og desserter. Og sødmen er rent druesukker som ikke er fermentert til alkohol fra overmodne druer.
Den vanligste unnskyldningen jeg hører for å ikke kjøpe en flaske Sauternes er denne. Jeg klarer jo ikke å drikke opp en flaske? Gjør du ikke? Hvordan klarer du å la være? Tenker jeg. OK, på en kveld, ja, det er greit, men hvordan klarer du å gå forbi en åpnet Sauternesflaske i kjøleskapet i to uker uten å forsyne deg med nye glass? For den holder så lenge som åpnet, noen ganger lengre også, men det har jeg kun erfart hos andre. Hos meg skal det mye til for at den overlever tredje kvelden med innhold. Folk som klarer å gå forbi en flaske Sauternes i kjøleskapet må ha en eller annen underlig iboende trang til selvplaging.
S er den tørre utgaven, en utmerket vin som dessverre ikke finnes i Norge, men vil du prøve stilen finnes G de Guiraud på polet, til kun 174,90, en bestselger i sitt segment. Prøv den til grillet kylling, til grillet hvit fisk, østers, skalldyr, ja, rett og slett svært matvennlig. Til S de Suduiraut kjøpes det inn ett år gamle fat fra Chassagne og Puligny samt ti til femten prosent nye fat.
Når man har høstet inn til den tørre vinen begynner man med innhøstingen av de søte inntil en måned senere. Castelneau, andrevinen, er ikke bare yngre vinstokker og fat som ikke blir Suduiraut, men også en egen del av vinmarken med et annet terroir med vinstokker opp til femti års alder. Så Castelneau starter ut som en egen vin alt i vinmarken. Ti til femogtyve prosent nye fat.
Man har ikke en bestemt gjærstamme hos Suduiraut men man har funnet opptil femogtyve gjærkulturer som alle er med i større eller mindre grad i årgangen når man har gjort tester. Suduiraut tenderer til å lukke seg mellom fem års alder opp til rundt tolv års alder. Og du har kanskje ikke engang hørt om Château Suduiraut, ettersom Sauternes er så ut at det antagelig er det hippeste du kan drikke av alt. Men Château Suduiraut er legendarisk. Den kanskje beste vinen jeg noen gang har smakt var 1928 årgangen herfra. De tåler et ekstremt liv i kjelleren, om du klarer å holde fingrene fra flaskene, men kan også drikkes som unge. De er nydelige hele veien, fra ungt til gammelt. Finnes det noe bedre?
2013 S de Suduiraut
Pale lemon yellow. Apples, peach, some vanilla, minerals, touch of honey and nuts. Fresh acidity, fruity, rounded, peach and nuts, vanilla, good length. 88
2010 Castelneau de Suduiraut
Kr 179,90 Demi
Pale golden. Apricots, peach, pineapples, light vanilla note nose. Fresh acidity, fruity, rounded, fresh, intense, ripe, lovely balance, good length. 89
2009 Castelneau de Suduiraut
Kr 299,-
Pale golden. Apricots, vanilla, spices, touch of minerals, light smoky note. Fresh acidity, fruity, rounded, intense, rounded, balanced, nothing jumps out, long. 90
2009 Château Suduiraut
Kr 939,-
Golden. Apricots, fruity, pineapples, some vanilla, some vanilla, ripe, rich, intense nose, layered. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy, elegant, nuanced, intense yet subdued, beautiful balance, ripe, long. 96
2007 Château Suduiraut
Golden. Apricots, pineapples, peach, some vanilla, layered and intense. Touch of spices. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy, nuanced, delicate yet full bodied, superb balance, lovely freshness, long. 95
1999 Château Suduiraut
Golden. Apricots, creme brulee, minerals, a touch of nuts, scented, almost a floral note far back. Fresh acidity, fruity, rounded, creamy, apricots, minerals, quite detailed, long. Freshness. 94
1997 Château Suduiraut
Golden, amber tints. Apricots, fruity, pineapples, some apples, light cinnamon touch, nuanced nose, starting raisins, layered nose. Fresh acidity, fruity, fresh, detailed, some creamy notes yet structured and firmer, steel needs some serious decanting to open fully, superb finish. Orange peel. 96
1976 Château Suduiraut
Amber, green hue. Apricots, rich nose, some caramel, raisins, tarte tartin, intense nose. Fresh acidity, fruity, rounded, intense, some caramel, some bitterness in the finish, long. 93