Life of Pi

Del på Facebook

Et hav av vin møter meg i smakerommet som ligger en etasje under bakken, men med en Louvriansk glasspyramide som bader rommet i dagslys. Vi skal gjennom en lang rekke ulike viner som Daniel har laget for en av Argentinas desidert største vinaktører – Peñaflor, eier av det mer kjente Trapiche.

I Mendoza dreier det meste seg om vin, men Daniel Pis familie hadde ingen tilknytning til vinindustrien annet enn at de var glade i god vin. Etter endt studie fikk han jobb som forsker hos det argentinske vininstituttet, hvor han etter et par år fortsatte forsker karrieren på universitetet. Den gangen drakk argentinerne hovedsakelig hvitvin, det var først i senere tid at Malbec og rødvin ble mer populært.

Etter flere år som lærer på vinstudiene, jobb i gjærindustrien og på et mindre vineri, ble Pi kontaktet av Peñaflor som ønsket hans hjelp til å utvikle et nytt vineri i San Juan. Dette tok 7 år og først i 2002 var han tilbake i Mendoza. Trapiche ble hans nye baby og siden 2003 har han vært ansvarlig vinmaker både her og for resten av Peñaflors prosjekter. En spennende mulighet til å være med på utformingen av mange nye viner.

Også på hjemmefronten lager Daniel vin. Og begge barna er involvert. Det begynte med at far var savnet i hjemmet og barna ville ta større del i Daniels liv. Han foreslo at de skulle lage en vin sammen. Så med to fat i garasjen og en tavle på kjøleskapet ble dagens instruksjoner nedtegnet, og hver kveld ble vinen smakt av far med kommentarer til videre utbedring for neste dag. Slik ble vinen Trés14 til. I dag er sønnen vinmaker og datteren har akkurat begynt studiene, begge vil gå i Daniels fotspor. Imperfecto er deres andre vin under merket Trés14 og denne kommer snart til Norge og blir å finne i bestillingsutvalget.

Trés14, Imperfecto 2011, Gualtallary, Uco Valley, Mendoza, kr. 499,90
Vinen består av 97% Malbec og 3% Cabernet Franc. Navnet Imperfecto spiller på faktum at vinen ikke er laget 100% på en druesort . Underområdet Gualtallary i Uco Valley får mye oppmerksomhet som en av de nye store navnene og det er herfra druene er hentet.
Vinen har en flott konsentrasjon av mørke bær og et lett urteaktig preg. I munnen finner vi frisk syre og god balanse i frukten. Et hint av blekk sammen med sorte kirsebær, solbær, boysenbær og bløte tanniner gir vinen en lang finish.

Trapiche Malbec Terroir Series, Finca Orellana 2011, La Consulta, Uco Valley, Mendoza
Hvert år hylles 3 vinbønder som leverer sine druer til Trapiche med en egen vin, Terroir Series, laget på 100% Malbec. Denne tradisjonen startet Daniel i 2003 da han tok over som vinmaker hos Trapiche.
Veldig konsentrert mørk frukt som følges opp i munnen. Noe krydder, men en veldig frisk vin som etterlater munnen higende etter mer. Tanninene er fast, men delikate og alkoholen er godt balansert. En rik og fyldig vin til kraftige kjøttretter.

Et antall av vinene i denne serien i ulike årganger er tilgjengelig på utvalgte restauranter rundt om i landet.