Livets underfundigheter

Del på Facebook

Jeg befant meg i Rheinhessen, rett vest for Mainz, utenfor landsbyen Ingelheim. Hadde akkurat blitt mottatt av Ivonne & Johannes Graf von Schönburg-Glachau på Schloss Westerhaus, samt Hr. Schmitz fra Weingut J. Neus. I hånden hadde jeg nå et glass med noe hvitt. Hr Schmitz forteller meg da at dette er hans Pinot Noir Blanc de Noir. Mineralsk, pen frukt på nesen; floral og lett. Pen syre, middels frukt i munnen. Lurer deg litt. Lukk øynene, du er ikke på rødt, men hvitt? Pen lengde, men relativt lett. Balansert. Morsom vin. Det tok bare en drøy uke å få dette hakket i skjeftet.

Videre serverte Schloss Westerhaus sine Riesling, Grauburgunder fra fat, en Spätburgunder samt en TBA til slutt. For å trekke frem en vin, kanskje to, må det være Grauburgunder fra fat. Til et stykke middels fast, godt modnet ost var dette deilig.

J. Neus, som nylig (2013) har fått nye eiere, har 80% Pinot Noir i sine marker. Disse er noen av de beste i Ingelheim. Vi fikk smake 3 viner fra 2012 (gamle eiere) samt 2 fra 2013. Stilen har blitt lagt kraftig om og den nye eieren ønsker tydelig å gå mot kraftigere frukt. Det er ikke særpreget fat på disse, men stilen er kanskje litt «tøffere». Selv likte jeg kanskje den litt med beskjedne stilen på de eldre vinene (2012) bortsett fra den enkleste Gutswein, der mer muskler kler denne i 2013. På Ortswein nivå er det lite å skille i poeng, men stilretning er forskjellig. Grosses Gewächs (GG) fikk vi kun teste i 2012, da disse ifølge loven slippes først 1. september.

 

 

Det ble også vist en flott musserende Riesling i 2008 årgang fra magnum. Det var deilige saker; frisk, floral, men med et visst modent preg. Innehaver og vinmaker kunne fortelle at de hadde noe Chardonnay som de tenkte å benytte i fremtidige cuveer sammen med Pinot Noir. En liten diskusjon oppstod da mellom undertegnede og disse om det å skille seg ut (Riesling) kontra det å kjempe mot alle andre som lager Champagne-kopier. (Vi ble vel ikke enige).

Schloss Westerhaus og J. Neus er to spennende vinhus som knapt er å oppdrive utenfor Tyskland. Faktum er at 80% av produksjonen drikkes innen 75 km fra vingårdene. Men dersom man er i nærheten, eller de dukker opp på et vinkart er det absolutt bare å prøve.