Lufting av vin?

Del på Facebook

Etter noen smakinger med Rheingauprodusenter for noen uker siden slo det meg at det på flere av vinene kunne ligge noe bakenfor, at det var noe å hente med lufting. Derfor har jeg valgt å prøve ut dette med noen viner. Først ut for 24 timers luftetest er Leitz. Vinene er smakt ved åpning, etter en halvtime, en time, så hver time de første fem timene. Deretter litt mindre systematisk opp til 24 timer, hele tiden i karaffel.

2013 Leitz Magic Mountain
Pop n’ pour, dekantert og første glass helt opp med en gang.  Lyst strågul, epler, lett og frisk men en litt emmen og nesten bitter tone biter litt i finish. Etter en halv time, nytt glass fra karaffelen, fortsatt stram duft, epler, liten gjærtone, svak floral tone langt bak. I munnen er det mer fylde og balanse, men fortsatt en lett bitter eplekjerne og nesten eplestein i munn. Etter en time er det lite endring på duft. I munn er den blitt bløtere og fruktigere, bitterheten forsvinner. Etter to timer, hakket bløtere ellers skjer det lite. Det samme fortsetter etter tre, fire, seks, ti og femten timer. Den forblir bløt, fruktig, slank, noe epler, kunne fint hatt mer kompleksitet men balansert og grei lengde. Ørlite gran daffere mot 24 timer i karaffel, men knapt merkbart. 86 poeng.

2013 Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling GG
Dekantert og rett i glasset. Helt klart mer balansert og avrundet fra start enn Magic Mountain, epler, lett sitrustone, fruktig og svakt floral duft. Frisk syre, avrundet, frisk, delikat, sitrus og grønne epler, lang men forsiktig, kunne vært mer kompleks. Etter en halvtime i karaffel har svakt mineralske undertoner dukket opp, sitrusen er kraftigere. Frisk syre, fruktig, mer fylde, avrundet, sitrondrops, epler, flott balanse men man savner litt dybde, ettersmaken bygger. Etter en time er mineraliteten noe mer fremtredende og sitrondropsene mer frempå på duft. Uendret i munn. Etter to timer, pære, epler, svak floral tone og en touch av tropiske frukter. Men i munn er den blitt slankere. Tre timer ut er det noe mer fylde på duft og mer fylde i munn, mer sitron. Her bygges det sakte men sikkert, men timene går uten at det store skjer, etter ti timer, ørlite gran mer fylde, etter femten timer kommer en litt spennende skifertone frem som forsterkes sakte men sikkert, og det er noe sitronblomster som kommer og går litt på duft. Den blir fyldigere og lengre i munn, mineraliteten kunne vært mer raffinert, og jeg savner litt i kompleksiteten, men den sitter i munn. Intet nytt etter 24 timer. 90 poeng.

2013 Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling GG
Dekantert og rett i glasset, hakket lysere farge enn Rottland, tightere og strammere duft, noe sitrus, lett mineralsk tone, grapefrukt tone. Frisk syre, sitroner, slankere og strammere, lett og frisk men en tone bitter mor finish, litt kort. Etter en halvtime i karaffel gir den mindre på duft enn opprinnelig. Slankere i munn, mer grapefrukt, hakket bitrere utrykk, slank. Etter en time, lite endring duftmessig, men den runder seg av i munn, får en mer detaljert mineralitet og et mer nyansert utrykk i munn. To timer ut minimal endring på duft, noe mer avrundet i munn. Men fint lite har skjedd egentlig. Tre timer ut skjer det heller ikke mer, først etter fem timer begynner det å komme litt mer kropp i munn og den blir mer helhetlig. Vi snakker selvsagt nyanser her. Det er merkverdig lite som skjer over de neste timene utover at sitrusen og det bitre forsvinner helt til fordel for syrlige grønne epler, selv etter 23 timer i karaffel har det endret seg fint lite. Jeg savner litt mer kompleksitet, vinen har etterhvert fin balanse og lengde, om ikke helt på GG nivå, men der er ikke Leitz eneste i Rheingau som sover på laurbærene. Problemet er at laurbærene snart må være slitt bort i Rheingau. Roseneck er en vinmark jeg er glad i, men denne leverer under pari. 88 poeng.

2013 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling GG
Dekantert og rett i glasset, mer åpen enn de første to, epler, noe sitrus, mineraler, fruktigere duft. Frisk syre, elegant kropp, noe slank, lang finish. Etter en halvtime i karaffel, rimelig lik på duft. I munn tightere og faktisk strammere enn da den ble åpnet. Uendret etter en time. To timer ut kommer det noe mer epletoner på duft, mer avrundet i munn strukturmessig, fortsatt litt flat i smakskurven. Etterpå gikk timene uten nevneverdig utvikling i hverken positiv eller negativ retning. Den ble noe mer avrundet i munn, og epler og sitrus var de mest dominerende aromaene. En lett bitterhet i finish var med mesteparten av tiden. Pen lengde, men savner også her kompleksitet. 89 poeng.

2013 Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling GG
Dekantert og rett i glasset, lyst strågul. Epler, mineraler, lett sitrustone på duft. Frisk syre, fruktig, den vinen som starter ut mest åpen og tilgjengelig, fri for det bitre som har vært en gjenganger. Etter en halvtime også noe floral langt bak på duft, munnen har fått en renere, eller kanskje heller mer avrundet eplefruktighet. Men litt kort finish trekker ned. Etter to timer har det nok en gang ikke skjedd stort på duft men den opprettholder fin syrlighet i munn og fruktighet. Endelig en som bygger, etter tre timer blir den noe mer fyldig i munn, fukten får finere nyanser og detaljer, det skjer ikke veldig mye, men litt. Den fortsetter i en mer avrundet stil og med en bedre balanse enn de andre, ellers ikke den aromatiske utviklingen jeg håpet på. 91 poeng.