Lukter du på Brie’en?

Del på Facebook

Er personlig ikke så veldig begeistert for disse kommersielle variantene, hva de nå enn heter. Av og til er det imidlertid mer enn godt nok.

Det jeg har erfart noen ganger er at spesielt Brie lukter og smaker salmiakk. Det synes jeg lite om. Det er på ingen måte noe jeg forbinder med smakfullt. Derfor går jeg rundt og lukter på Brie i ostediskene, selv når jeg ikke har tenkt å kjøpe noe. Jeg skal ikke frikjenne alle spesialbutikker, men dette er i hovedsak en utfordring som gjelder dagligvarebutikkene.

Hva er det som gjør at den lukter og smaker salmiakk? Den er rett og slett overmoden. Det er faktisk de samme bakteriene som fremkaller salmiakklukten som modner osten. Så det handler rett og slett om å ha kontroll på modningen. Det kan ha flere årsaker. At den ikke selger så raskt som tanken var og at den dermed blir for gammel. Sagt på en annen måte, for store innkjøp. Mangel på kunnskap om ost blant betjeningen. Ikke optimale lagringforhold som gjør at osten utvikler seg for raskt. Kan altså være flere grunner, men overmoden er den i hvert fall.

Selv om jeg oftest har opplevd dette med Brie, kan det gjelde alle hvitmuggoster.
Så når det gjelder Brie og Camembert så lukter jeg alltid på den, samt at jeg i tillegg trykker lett på kanten av osten. Er den myk så er den moden eller i retning av moden. Er den i tillegg fri for salmiakklukt, så er det bare å kjøpe.