Mer magisk Bordeaux i budsjettklassen (del 2)

Del på Facebook

Alt i Bordeaux by befinner man seg nær vinregionen Pessac-Léognan som tar sitt navn fra de to kommunene Pessac og Léognan. Dette er den edleste delen av storkommunen Graves og det er her alle de klassifiserte slottene i Graves ligger. Denne klassifiseringen er nyere og ble gjort først i 1953 med noen endringer i 1959. Men det er først fra 1987 at Pessac-Léognan ble den ofisielle appelasjonen, så man kan finne eldre etiketter med nå klassifiserte Pessac-Léognan slott hvor det står Graves. Og her kan man finne klassifiserte slott som Larrivet Haut-Brion og La Louviere innenfor vårt budsjett på 400,- per flaske, både røde og hvite, 2010 La Louviere finnes for presis 400,- på Vinmonopolet just nu. Denne har i alle fall tyve års horisont fremfor seg. Hvit 2011 koster 365,-. Akurat nå er det kun den hvite andrevinen til Larrivet på polet til 279,90. Videre har vi Château Brown, rødt og hvitt, 2011 hvit koster 265,- på polet. Også Château Bouscaut er mulig å finne i denne prisklassen, en sjelden men veldig god hvit Bordeaux, det samme er Latour Martillac og Malartic Lagraviere, begge som røde og hvite. Latour-Martillac har så vidt passert 400,- for de to årgangene med rødt som nå er på polet, men rimeligere årganger finnes. Samme gjelder Malartic Lagraviere, men i utlandet er dise fullt mulige å skaffe under nevnte beløp. Men av de røde er det maks en femtilapp over beløpet for de to sistnevnte, den ene er noen få kroner over firehundrede. Begge er svært lagringsdyktige, 1916 Malartic Lagraviere var nydelig for et knapt år siden! Carbonnieux blanc er strålende vin til 333,-.

Domaine de la Solitude laget av Domaine de Chevalier er innenfor budsjett i rødt og hvitt, det samme er andrevinen fra sistnevnte, Esprit de Chevalier. Lespault-Martillac lages også av teamet fra Domaine de Chevalier, også denne i rødt og hvitt. Veldig bra viner herfra altså. Château Olivier vil også være innenfor budsjett i flere årganger, det samme med Château Rochemorin. Enda vil det være flere podusenter fra Pessac innenfor budsjett. Château le Sartre i en mer moderne stil med noe tydelig fatbruk, Château de France, Château Tour Leognan, Château Couhins som kun lager hvitvin, samt naboeiendommen Château Cohins-Lurton. Man kan med andre ord virkelig gjøre dypdykk i Pessac-Leognan for 400,- per flaske som makspris. En hvit Pessac-Leognan vil ofte ha aromaer av fersken, epler, noe sitroner og stikkelsbær med vanilje og krydder, noen ganger røyktoner fra fat. Vinene er lett å forelske seg i og er noen av verdens mest undervurderte hvitviner. Lagrer godt gjør de fleste av dem også, selv om det kan være oksidasjonsproblemer her også. De røde er gjerne kraftige, fruktdrevne med en mineralsk undertone mot terracotta. Château Le Thil og Château Cantelys laget av Château Smith Haut Lafitte faller også under budsjett. Særlig Cantelys og spesielt den hvite er en sjarmør. Også Hauts de Smith, andrevinen til Smith Haut Lafite er inne.

Videre sydover i Graves er nær sagt enhver rød og hvit innenfor budsjett, de beste slottene er Château Lassalle, Château d’Arcambeau, Domaine La Grave og Château du Seuil, med en overlegent bra produsent. Domaines Dubourdieu med Château Haura og Clos Floridene rødt og hvitt. De sistnevnte har en presisjon og eleganse som ingen andre i regionen. Hvit Clos Floridene kostet 300,- for siste tilgjengelige årgang, et røverkjøp kvalitetsmessig på polet. Det hender at denne finnes på taxfree også. Videre herfra kommer vi inn i søtvinsland, Barsac og Sauternes. På halvflasker kan nær sagt alle slott være innenfor i pris, bortsett fra Yquem. Tenk at den modne 1989 Château Suduiraut finnes for 339,- for halvflaske, et fantastisk godt kjøp. 1997 Château Coutet finnes fortsatt på helfalske for fire hundrede kroner, også dette et røverkjøp av dimensjoner. Og denne tåler fint femten år til selv om den alt er tyve. Myrat har blitt vesentlig bedre, 2009-årgangen finner du til 200,- på polet for en halvflaske, andrevinen til Suduiraut, Castelneau i superårgangen 2010 koster kun 179,90 for halvflaske. Husk, her er hver eneste drue håndplukket og sortert nærmest hver for seg, det ligger vesentlig mer håndverk og arbeide bak en Sauternes enn hvilken som helst rød eller tørr hvit. Så her er det bare å kjenne sin besøkelsestid. Og nyte. Vinene holder i minst to uker i kjøleskapet etter at de er åpnet! Og så lenge klarer ikke jeg å vente før siste glass er tatt. Gravas og Haut-Claverie er litt vel enkle,  Guiraud 2010 til 249,90 for halvflaske er også røverkjøp. Mange av disse vinene får mange og nitti poeng av de aller fleste vinskribenter! Lions de Suduiraut er en lettere og friskere andrevin fra Suduiraut, mens Castelneau har mer sødme og kompleksitet. Virkelige skatter innenfor budsjett her altså. Av viner som ikke er inne nå, se etter Doisy Daëne, en superelegant Barsac (Barsac er mer elegant og friskere enn Sauternes grunnet annet jordsmonn), Nairac, Doisy Vedrines og det er enda flere.

Men Sauternes har også tørre hvitviner. Se etter S de Suduiraut, G de Guiraud, Doisy Daëne sec, R de Rieussec med flere. Disse er gjerne litt mer kremet i stil enn hvit Pessac og Graves, samt litt mer avslepen friskhet. Plenty utvalg av viner syd for Bordeaux også.

Bordeaux til folket!