Momento Wines

Del på Facebook

Vinmaker Marelise Niemann sin drøm var å starte sin egen vingård, noe som også skjedde i 2014. Da hadde hun allerede laget sin egen vin i to årganger (2011 og 2013) samtidig som hun var ansatt som vinmaker (2007-2014) hos den lille familieeide gården Beaumont Wines.

Etter å ha utdannet seg som ønolog på Stellenbosch Universitet i 2005, reiste hun til Frankrike, Spania, Portugal og Amerika for å smake og arbeide på vingårder for å lære mer om vinmaking. Hun var spesielt interessert i Chenin og Grenache druene, som hun også begynte å jobbe med da hun kom tilbake til Sør-Afrika igjen. Mens hun fremdeles jobbet for Beamount Wines i Bot River kjøpte hun sine første druer i 2011 for å lage sin egen vin. 1 tonn Grenache noir, fra gamle vinstokker i Swartland var det hun hadde råd til, men det var en start.

En start som Marelise husker spesielt godt! Druene ble samlet inn med en bakkie (Sør Afrikansk navn for pick-up truck) og en liten traktor og ble transportert hele veien fra Eendekuil til Bot River, der hun var basert. In 2014 forlot hun Beaumont Wines for å fokusere på egen produksjon og fikk leie kjellerplass hos Gabrielskloof Winery, like utenfor Bot River.

Vinene hennes går under navnet Momento Wines og hun lager hun lager så langt kun 3 viner, Chenin Blanc Verdelho, Tinta Barocca og Grenache. De enkle men kule etikettene er tegnet av hennes mann, Hennie Niemann jr. Se nøye på de. Ser du ansiktene, kroppene i treet? Det symboliserer mennesket og trærne i symbiose sammen for det gode resultat:)

2014 produserte hun totalt 3700 flasker (2400 Chenin Verdelho og 1300 Grenache Noir), i 2015(som tappes på flaske nå) er det laget 9000 bottles (3800 Chenin Verdelho, 4000 Grenache Noir og 1200 Tinta Barocca). Av hennes årganger så langt er 2014 årgangen mer elegant enn 2015 årgangen, men 2015 mener hun er den beste årgangen så langt.

fakta
– av totalt 2400 flasker Chenin Verdelho har kun 180 funnet veien til Norge
– 70 % av vinene eksporteres til Storbrittania, USA, Japan og Norge
– Marelise eier ingen vinmarker selv, men kjøper inn druer fra nøye utvalgte gårder.

vinifikasjon
Drueblandingen her er 85% Chenin Blanc hvor druene kommer fra 40-42 år gamle vinranker fra markene i Bot River og Darling, og 15% Verdelho som kommer fra 11 år gamle Verdelho (Bot River) vinranker. Grunnene her består av Bokkeveld skifer, med deler av sand og leire.

Chenin Blank fra Bot River har fått maserasjon i et døgn før den presses og gjæres naturlig på 400 liters franske eikefat, Chenin Blank fra Darling markene presset og legges på separate gamle 400 liters fat og får naturlig gjæring. Verdelho druen ble plukket noe tidligere enn Chenin og ble modnet delvis på ståltanker og delvis i gammel eik, før den blandes sammen med Chenin Blanck omtrent en måned før flasketapping. Verdelho tilfører krydder og glød til den endelige vinen. Totalt lagres vinen i 12 måneder på franske eikefat.

smaksnotater
Det første som slår imot meg fra glasset etter å ha luftet vinen på karaffel i 2 timer er en vidunderlig duft av fersken, flint og nyslått høy. Scenen er satt, 60% av av totalinntrykket av vinen er bestemt, det lover veldig godt.

Neste sanseinntrykk er smaken (30%), den bekrefter helheten: er leskende, med lett fyldig frukt av aprikos, fersken, peppertoner, nøtter, med en myk men frisk syrlighet, tørr og fin utgang, men samtidig lett og lekende i munnen. Det er en veldig behagelig og rund vin som gleder og gir rom for ettertanke. 10-12° C viser seg å være en perfekt temperatur for den. Vinen har et lagringspotensiale på minst 10 år, hvis du får tak i en, og om du klarer å la den ligge så lenge!

Med riktig temperatur er den perfekt til skrei med ertepure eller torsk med appelsinsaus til, nam!

Momento Chenin Blanc Verdelho 2014

Momento Wines