Musserende blindsmaking med Raventos i Blanc

Del på Facebook

Men slekten hadde laget vin her før, helt tilbake til 1497 og dagens eiere er tyvende generasjon.

Grunnleggeren var Joseph Maria Raventos i Blanc. Firmaet forlot DO Cava i 2012 da man ikke følte at systemet ga vinene den fokusen man ønsket på mer terroirdrevne viner. Man kan lage DO Cava i hele Spania som utgangspunkt selv om 90% lages i Penedes, og 90% der igjen av tre selskaper. Man tillater andre druesorter enn de lokale noe Raventos i Blanc ikke ønsker. Xarel-lo, xarel-lo Vermell, sumoll, bastard negre, parellada, macabeu og monastrell er druene huset bruker til sine musserende viner.

Man har gjort geologiske undersøkelser av jordsmonnet sammen med Universitetet i Barcelona for å bedre forstå terroiret og hvilke druesorter som passer best inn. Økologisk i dag men jobber mot biodynamisk dyrking. Åtti prosent av druene er fra egne vinmarker. Raventos i Blanc ønsker å lage et nytt underområde i dalen de holder til med navnet Conca del Riu Anoia med strengere krav til kvalitet og druesorter. Men endel vinbønder finner det for dyrt å omplante sine vinmarker. Man ønsker at den nye DO skal ha følgende regler utover de som alt er i DO Cava. At vinene er hundre prosent produsert og tappet på eiendommen. At man selv dyrker minimum åtti prosent av druene man bruker. At vinmarken må være minst ti år før druene kan brukes under DO navnet. At mostvekten på de høstede druene må sjekkes av en tredjepart. Maks utbytte på 10,000 kilo per hektar, samt at alle druer må håndplukkes.

Videre ønskes kun biodynamisk dyrking, kun årgangsvin, minimum atten måneder på bunnfallet samt at alle druene må vokse innenfor det avgrensede området. Navnet er langt og man snakker om å bare bruke det første ordet i omtale alt nå, conca. Spørsmålet er om det er et sexy nok navn for en musserende vin. Det andre spørsmålet er om de lokale druesortene gir en interessant nok vin til at markedet bryr seg. Hos meg kom alle husets musserende lavest ut av de syv vi smakte, selv om gruppens smaking så annerledes ut sammenlagt. Det finnes gode musserende fra Penedes, men personlig har jeg aldri smakt en eksepsjonell vin. Druene gir heller ikke veldig spennende viner i stille viner. Men de er rimeligere og kan være gode kjøp. Men å lage en masse regler for en hel region bare for å lage normalt gode viner fremstår som voldsomt. Kanskje man bare kunne fulgt disse reglene selv. Markedet tenderer til å betale det de mener vinene er verd til slutt uansett.

Det mest interessante aspektet med hele smakinger er kanskje hvorfor man blindsmaker med viner fra andre regioner når man mener man selv har en bedre forståelse for terroir enn regionen for øvrig. Hvorfor kjører man da ikke blindsmakinger mot viner fra DO Cava? Mot den nærmeste konkurrenten. Isteden kjører man på mot heftigere viner som de aldri vil klare å nå opp til, i alle fall ikke alle av dem. Man prøver seg med andre ord på å stå på to stoler, og budskapet når ikke helt frem. Vi mener vi er bedre enn våre naboer, og det skal vi bevise ved å holde en smaking hvor helt andre viner enn våre naboer er med. Det er synd, for Raventos i Blanc lager gode viner i cavastil. Svært gode faktisk.

Vinene ble servert blindt i denne rekkefølgen.

  1. 2013 Raventos i Blanc L’Hereu
    Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, yeast, fruity, some minerals, peach note nose. Fresh acidity, elegant mousse, fruity, peach, yellow apples, somewhat lazy, touch of rubber. 84
  2. 2010 Graham Beck Blanc de Blancs
    Pale lemon yellow, small bubbles. Apples, yeast, brioche, minerals, some oyster shells nose. Fresh acidity, fresh mousse, lemons, apples, minerals, chalk, elegant. 87
  3. Ca’del Bosco Cuvée Prestige
    Towards lemon yellow, small bubbles. Apples, fruity, peach, pears and minerals nose. Brioche. Fresh acidity, rounded mousse, apples, fruity, rounded, creamy. 86
  4. Pierre Peters Cuvée de Reserve Grand Cru Blanc de Blancs
    Pale lemon yellow, small bubbles. Tighter nose, some yellow fruits, minerals, and citrus nose. Fresh acidity, elegant mousse, apples, minerals, lemons, fresh and lively, elegant. 90
  5. 2012 Raventos i Blanc de la Finca
    Pale lemon yellow, tiny bubbles. Fruity, pears, peach, yeast, minerals, light rubber touch nose. Fresh acidity, rounded mousse, ripe yellow apples, fruity, rounded, pears and peach, bit rubbery finish. 85
  6. Larmandier-Bernier 1er Cru Longitude
    Pale lemon yellow, tiny bubbles. Apples, brioche, yeast, minerals, some citrus and chalk nose. Fresh acidity, leaner mousse, minerals, plaster, chalk, apples, some citrus, narrower finish. 88
  7. Raventos i Blanc Textures de Pedra
    Pale golden with orange tint and small bubbles. Some red berries and rubber nose, brioche. Fresh acidity, elegant mousse, leaner, fresh, lively, somewhat sharp and bitter, rubbery note. 86

Som gruppe med syv smakere ble resultatet annerledes enn mitt. Personlig er jeg sjelden interessert i hva en gruppe smakere mener, for det tenderer til å gi den gjennomsnittlige vinen som ikke fornærmer noen litt for god score mens de mer spennende vinene oversees av smakere som ikke evner å se hva som bor i vinen. Uansett her er gruppens rekkefølge.

  1. 2012 Raventos i Blanc De La Finca
  2. Pierre Peters Cuvée de Reserve
  3. Raventos i Blanc Textures de Pedra
  4. Larmandier-Bernier 1er Cru Longitude
  5. Ca’del Bosco og Graham Beck BdB
  6. Raventos i Blanc L’Hereu

Tilleggsvin

Raventos i Blanc De Nit Rosé
Watery pink, small bubbles. Apples, some rubber, red berries nose. Fresh acidity, leaner mousse, fruity, rubber notes, leaner finish. 85