Norges bestselger på hvitvinsfronten

Del på Facebook

Dette er en frisk og fruktig hvitvin som kan sies å være en flott inngangsport til vinverden for uerfarne vindrikkere, i tillegg til å være en kjær klassiker hos mange. Et snev av restsødme gjør vinen lett å like, flott som aperitiff, alternativt til krydret mat, hvorfor ikke prøve den til fredagstacoen?

For mer enn 200 år siden startet vineventyret for familien Loosen i den lille tyske landsbyen Bernkastel i Moseldalen. Men først i 1988, da Ernst Loosen tok over driften, ble det satt i gang tiltak for å produsere de helt spesielle vinene. Ernst så potensiale i de mer enn 60 år gamle upodede vinstokkene fra noen av Tysklands aller beste vinmarker. Her var det, med godt håndverk, mulig å lage helt fantastiske viner, mente han.

I 1995 inngikk Ernst et samarbeid med lillebror Thomas, og sammen lanserte de selskapet Dr. L. Vinene herfra, Dr. L serien, skulle vise seg å selge som varmt hvetebrød. Samarbeid med en rekke vinbønder i området gir druer av høy kvalitet som igjen blir til fruktige viner med typiske karaktertrekk for Mosel. En perfekt kombinasjon av syre og fruktsødme gjør vinene herfra friske og leskende.

I mer enn 20 år har vinene fra eiendommen Dr. Loosen, og etter hvert også Dr. L. vinene, vært representert i Norge. I våres ble det imidlertid besluttet å skifte importør av Loosen porteføljen og stor fokus vil nå bli satt på også å fremme de tørre vinene fra eiendommen Dr. Loosen, i tillegg til bestselgeren fra Dr. L.

Norge er Tysklands fjerde største eksportmarked, etter USA, Nederland og Storbritannia. Ikke så verst for å være et bittelite land. Og ikke bare det, Norge tar ikke bare inn de enkleste tyske vinene, men gjennomsnitts prisen på vinen vi importerer fra Tyskland er langt høyere enn den for de fleste andre land. Med andre ord, her til lands får man tak i mye av det beste Tyskland har å by på.

Dr. L Riesling 2014, kr 89,90 (Basis), VP nr. 3765401
Lett duft av hvite blomster og sødmerik hvit stenfrukt. På smak kommer lychee og aprikoser og et hint av honning frem. Behagelig, men forholdsvis kort ettersmak. Lav alkohol som gjør vinen til en fin aperitiff, men også godt følge til spicy asiatiske retter eller ceviche.

Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling GG 2013, kr 279,- (Bestilling), VP nr. 2774101
Delikat på duft av sitrus og hvite blomster. På smak kommer mineraliteten i vinen godt frem sammen med hvit fersken, grønne epler og lang ettersmak av aprikos og grapefrukt. Nydelig vin som kan drikkes nå, men som bare blir bedre ved lagring. Passer til alt av sjømat, men også til sushi og lette retter av fjærkre og svin. Dekanter den gjerne et par timer i forkant om du ikke klare å vente.

Dr. Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG 2013, kr 279,- (Bestilling), VP nr. 2774201
Dufter av mineraler, grønne epler og noen florale toner. I munnen er vinen aromatisk med smak av hvite blomster, gråpærer og lett sitrus, sammen med en mineralsk finish. Sitter ekstremt lenge i munnen med frisk, men integrert syre. Igjen en fin vin til skalldyr og fiskeretter. Prøv gjerne til sesongs krabbeklør. Også denne vinen blir enda bedre med tiden, så det er bare å legge den nederst i skapet og glemme den de nærmeste årene.

Løp og kjøp!