Nytt gammelt bekjentskap

Del på Facebook

DOC Lessona var veldig kjent for 100-150 år siden men blir i dag overskygget av sine naboer Barolo og Barbaresco, som du skjønner er vi i Piemonte! Vinen jeg har smakt er Sella Lessona 2012, en vin fra et vinhus etablert i 1671!

Tenute Sella er en tekstilentrepenørfamilie som på siden av bedriften sin, har holdt liv i den gamle vinproduksjonen på gården, i 400 år har de stått på for å lage bedre og bedre viner.

I 1976 fikk Lessona endelig sin DOC status.

Lessona ligger i nord-Piemonte og består av beskyttende åser og daler med jordsmonn bestående av sand og fossilt stoff. Vinmarkene til Sella er gamle og plantene er opp mot 70 år, dette krever høy respekt og forsiktighet for behandlingen av hver enkelt plante. De bruker kun naturlig gjødsel og gjør de fleste oppgavene på gården for hånd.

Sella Lessona 2012 består av 80% nebbiolo og 20% vespolina og har vært lagret i 24 måneder på eik før salg. I følge produsenten har vinen et lagringspotensiale på 30 år. Vinen har en innbydende aroma, godt utviklet med tertiære lukter. Kydder, treverk, mørke bær, teblader og litt jordlige toner. Godt utviklet også på smak, lett strukturert med balanserte frukttoner og lang og tørr ettersmak.

Absolutt et hyggelig bekjentskap med en appellasjon som forhåpentligvis får større oppmerksomhet fremover!