ØkoNytt: Turer til vinland

Er naturvin en kritikk av det bestående? Det kommer an på øyet som smaker!

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Her er mye naturvin, men ikke alt står i skarp opposisjon. Vi starter med Champagnen (øko!), noen naturbarn, noe klassisk, og to deilige rødviner tilslutt.

Duval-Leroy Brut Biologique
14182901
Frankrike, Champagne
kr. 648,80
Øko-sert. Champagne! Blend på 60% Chardonnay og resten PN. Carol, «woman of Champagne» og hennes 3 sønner står bak dette vinhuset. På duft, med litt temp ganske intenst av epler, melne gule epler, autolyse, melis og rista nøtter, hint av peppermynte og karamell. Fyldig og god inngang, ganske intens og konsentrert, nesten til å tygge på med deilig brus. Tendens til krisp eplefriskhet. Lett å like!

Marina Palusci Senzaniente Pecorino 2021
11189701
Abruzzo, Italia
kr. 249,90
Øko-, Oransje- Naturvin-sert. 100% Pecorino. Det er sønnen til Marina, Massimilliano, som lager vinene. Han er 4.generasjon på vingården, som også driver etter biodynamiske prinsipper og med minimal intervensjon (ergo: «senza niente»). De hvite vinene kommer fra ganske unge vinplanter, mens de røde kommer fra nesten 100 år gamle vinstokker. Denne duftet limeskall, physalis, flatbrød, noe sement/kritt med hint av gul vingummi. Frisk og sitruspreget inngang, lett syrlig med antydning til tropisk sødme. Frisk samtidig litt kritt-aktig munnfølelse som gir litt tyngde. Mer forsinka sødme utover. Passer til alt med geitost, og helt nydelig til Shepherd’s Pie. Spontangjæra. Uklaret og ufiltrert, ingen svovel tiltsatt, hurra! Stål.

Olivier Pithon Mac 2 2021
13182401
Frankrike, Côtes Catalanes
kr. 249,90
Øko-sert. (+ Biodyvin.) Blend på Garnacha Blanca og Macabeo. Denne oppdaget jeg på VP i Drammen. Olivier holder til på grensa til Spania, hvor han har drevet biodynamisk siden 2010, og dyrker i kalkrikt jordsmonn. Overraskende friske viner til å være dyrket på et såpass varmt sted. Dufter ganske intenst og karakteristisk av «katalansk mikrovin» (se f.eks. ØkoNytt-artikkelen om druen grenache) , litt skarpe urter, cider, sylta gul frukt, med hint av pære. Nydelig villmarks-vin! smaker som nesen, intenst og litt skarpt, meget pen tørrhet. Skarp og klar, nydelig struktur, nesten til å tygge på. Lett porøs/mineralsk utgang. God munnfølelse, fruktig og lang ettersmak. Knallvin. 3 uker med skall.

2Naturkinder Fledermaus Weiss 2021
15338201
Tyskland, Main,
kr. 269,90
Øko-, Natuvin-sert. Blend med mest Müller-Thurgau og Silvaner. Flaggermus-temaet på flaskene skyldes samarbeidet med lokale flaggermus som gir fin-fin naturlig gjødsel. De 2 naturbarna tok over drifta av den gamle vingården i 2012, og har allerede måtte overleve både uvanlig frost og pandemi. Det har de klart ved å behandle jorda som en levende organisme, som de søker å være i resonnans med. «We are earth and the earth is us. » Det er jo helt utrolig at vi trenger påminnelse! Vinen er lett tåkete og dufter litt petro, fennikel og ny gummi. Super cider-syre på denne, over litt lune papp-aromaer. Snill naturvin med varmt uttrykk, ganske så digg. Morsom vin! Håndplukka, ufiltrert, både stål og eik.

2Naturkinder Heimat Silvaner 2019
15338001
Tyskland,
kr. 374,90
Øko-, Oransje-, Naturvin-sert. 100% Silvaner. Avstilket og på skall 1 uke, en lett oransjevin, laget på det siste som var igjen etter en tragisk mai-frost. Dufter lett tropisk, mye gul frukt, med intens sherry-snert (litt skarpe men gode estere). Smaker som nesen men litt smalere, ikke så tropisk. Saliverende med godt trykk på tunga, og lang frisk ettersmak. Har også en rødvin på bare 11%, alle vinene er rene og lett syrlige med tiltakende fin sødme og underliggende spontan-snert. Malolaktisk ferm. Eik.

La Novella Sambrena Bianco 2021
15364801
Italia, Toscana,
kr. 219,90
Øko-, Biodyn-, Naturvin-sert. Blend på Sangiovese og Trebbiano, med litt Muscato. Hvitvin med Sangiovese blanc de noir., fra Chanti-regionen, ca 500 moh, hvor vingården fra 1800-tallet lå forlatt i mange tiår før man begynte å lage vin igjen i 2015. Dufter tropisk med innslag av pære, syrlig frukt og eplemost. Super inngang! Nesten sitrende og ganske konsentrert. Nesten til å knaske på i utgangen. Lang og pitrende ettersmak. Spontangjæra, ufiltrert og lav sulfittnivå. Betong og eik.

Muller-Koeberle Symbiose
14519301
Frankrike, Alsace
kr. 319,90
Oransje-, Naturvin-sert. Blend med bl.a Riesling, Pinot Gris, Gewurztraminer. Naturvin som oppbevares på kjøl på VP i Drammen. Særegen og konjakkfarget vin, som duftet ganske skarpt av ville urter, einer, hint av vailje og noe stjernefrukt. Smaker som nesen bare villere, skarp og tydelig med overtoner av tørr sherry, ørlite lakk-preg der, god sødme og pen kjernebitterhet. En spennende vin! Håndplukka, samfermentering av alle druer, 14 dager. Stål.

Wechsler Fehlfarbe Scheurebe 2020
11358401
Tyskland, Rheinhessen,
kr. 264,90
Øko-sert. 100% Scheurebe. Tåkete lys gul hvitvin, som dufter floralt og lett tropisk med innslag av banan og noe anis og vanilje. Ren og klar inngang, mye smak, litt cider-preget midtparti med mer sødme utover i kurven. Lett naturvin-preg, sitrer litt i ettersmaken. Fin-fin! Og «cloudy by nature»: 2o dager på skall. Ufiltrert. Stål.

Weing. Christmann Aus den Lagen Riesling 2021
15318801
Tyskland, Pfalz,
kr. 269,90
Øko-, Biodyn-sert. Det ligger i hjertet til Christmann-familien å drive vingården biodynamisk, samtidig som de ærer VDP-klassifikasjonene. Datteren Sophie har innført kategorien Aus den Lagen på noen av vinene, som betyr en blanding av toppvinmarker (Erste og Grosse Lagen). Denne vinen er en blanding fra to jordsmonn: kalk, og vulkansk. Fruktig på duft, med innslag av aprikos og mineraler. Superdeilig inngang, fyldig og en lett sitrende syre, nesten til å knaske på. Søt sitrussyre. Intens, veldig bra vin. Håndplukka, spontanfermentert. Eik.

Krüger-Rumpf Pinot Noir Rosé Dry 2021
10112801
Tyskland, Nahe,
kr. 164,90
Øko-sert. 100% Pinot Noir. Under Krûger-navnet er det laget vin siden 1830-årene, og det siste generasjonsleddet i slekta har gått inn i familiedriften siste 5 år. I den forbindelse er vingården også blitt sertifisert. De bruker naturlig gjødsel, og i vinmarken går det sauer og lam og beiter. Vinene er spontangjæra og ufiltrert, uten syrejustering. Roseem dufter sør bringebær, litt ananas og stein. Livlig inngang, med ren og fin fylde i munnen. Fersk og passe konsentrert. Noms munnfølelse.

Radici e Filari Piemonte Barbera 2021 (BiB)
14815806
Piemonte, Italia
kr. 524,70
Øko-sert. 100% Barbera. Endelig en livlig pappvin. Denne oppdaget jeg på VP i Drammen, kat.6-pol har denne på hylla. Radici e Filari liker jeg fra før, du kan lese om dem her: (https://nvkf.no/okonytt/en-perle-av-en-vingard-eller-3/) Denne dufter deilig intenst av lett syrlig av mørke konsentrerte bær, sement, smør, og litt lune bjørnebær. Frisk og meget god boksvin, rund inngang med pen sødme men ikke bli lurt, den biter litt fra seg etterhvert, med mørkt deilig krisebærpreg, litt salthet, lett-lett syre i utgangen, mineralsk og livlig. Sitter som et skudd til tomatiserte gryter, harde hvite oster, og lasagne. Håndplukka, spontangjæra.

Landerer Kaiserstuhl Spätburgunder 2021
11963501
Tyskland, Baden,
kr. 196,90
Ikke-sert. 100% PN. Karin og Thomas Landerer tok over i 1989, og med sønnen Johannes tas vingården i mer økologisk retning, på vulkansk jordsmonn i Kaiserstuhl. Johannes plantet sin egen vinmark allerede som 17-åring, for å lage sin egen Sauvignon Blanc-vin. Denne Pinot’en duftet kirsebær, solbær og litt kjerner/treverk. Fyldig, myk og intens inngang, med lett brus på tungespissen. Litt pepper, med varme deilige brødskorpe-aromaer. Glatt munnfølelse i utgangen. Knallvin. Håndplukka, temp.kontrollert gjæring på stål, og 1 år på lees i eikefat.

Les også