Foto: Silje L Meskestad

ØkoNytt: Uhørt!

Del på Facebook

Uhørt i mine ører var druene Souvignier Gris og Cabernet Blanc. Men urørte forble de ikke særlig lenge, da jeg besøkte TyskVin sin messe i Oslo, med 21 vinhus. Her er «de andre» druene fra Tyskland!

Gälweiler

En lengre samtale om både biologi og metafysikk hadde jeg med Dr. Leo Gälweiler, som driver vingård sammen med sin bror. Gi denne mannen en importør!

Gegenstück Trocken 2020 med betgnelsen «natural wine», spontanfermentert, ingen kjemiske tilsatser, ingen syrejustering, ufiltrert. Dette «motstykket» er laget på den  nye druen Souvignir Gris, (85%) og resten Cabernet Blanc. Souvigniren har veldig tykt skall, som gir en naturlig barriere mot sopp. Da blir det mindre giftsprøyting. Nesten litt rødaktig på farge, denne vinen. Dufter deilig, fyldig, av litt smør og bringebær og intens søt sitrus. Litt skarp tone der som jeg digger, naturvinspreg. På smak søt sitrus, ganske intens, mineralsk, og laaang ettersmak. Flott vin!
(også Riesling var superdeilig, fruktig og med tindrende syre, men ikke naturvin eller øko).

Bæder

Aldri har jeg sett så mange kvinnelige vinmakere på en messe (det burde være unødvnedig å påpeke), og Katja Bäder var blant dem. Jeg trodde på det skandinaviske navnet at hun var dansk, men både hun og mannen var Rheinhessen’ere. De kjøote vinmarker i 2009, og ville drive øko helt fra start. I begynnelsen var det 2 hektar, nå 12. ØKO-sertifisert! Det var en helt klar underliggende identitet i alle vinene deres, virkelig terroir-drevne. Vinen har sin egen circadiske rytme, og dette er en vinmaker som ikke vil forhaste den.

Grauburgunder 2021 Bio. Dufter gul frukt og litt lakris. Sødmefull, fruktig, og ganske frisk.
Blanc de Noirs 2021 Bio. En stille vin, uvanlig fordi den hvit men laget på to røde druer.   Dufter rosèvin-aktig, hint av grapefrukt. Fyldig og strukturert på smak, kompleks. Noms, veldig pen syre og lang ettersmak.
La Roche Riesling 202 Bio. Nesten til å tygge på, denne porøse mineraliteten. Litt søt duft. Fruktig sødme, deilig strukturert syre. Skikkelig bra!
Rotenfels Spätburgunder 2017 Bio. Dufter mørke bær, kjøtt og litt krutt. Deilig! På smak, salt og mørk og krydra, og fresh. Dyrka i jordsmonn med mye hvit stein. Nesten klebrig munnfølelse. Noms! Fermentert på eik.
Grauburgunder brut 2018 Bio. Tysk musserende på Grauburgunder. Nydelig, annerledes, syrerik  duft, med hint av gjærbakst, intens moden sitrus. Fyldige og snille bobler i munnen, likandes med noen klassiske tysk-musserende grapefrukt-tagger.

Vollmer

Datteren Eva, som tross sin unge alder allerede har fått lage sine egne viner som en sideprosjekt til hovedlinjen, hadde bl.a med seg
Grauburgunder -E-2020, en nesten tindrende og veldig bra laget vin!
Vollmer har blant annet en Cabernet blanc, denne nye lovlige druevarianten som jeg forbinder med litt forsinket syre og noen tuttifrutti-aromaer.  Vollmer driver dessverre ikke økologisk, jeg håper Eva har litt influens på sin far.
Spätburgunder Altum 2020:  Dufter brødskorpe, kjøtt og litt smør. Saftig og modne bær, veldig pen tørrhet og saliverende lang ettersmak. Lett slafs, altså.

Meier

Familievennen Nadine Layer representerte denne vingården Meier, som er under konvertering til ØKO. De bruker noe så sjelden som granitt-fat (!) når de lager sin Riesling. De hadde også med en cremant på Pinot Blanc, med toasta fylde. Her vil jeg trekke frem vinene under vinmarksnavnet Hainfeld:

Weissburgunder 2021 med lett gul duft, mineraler, noe melis. Fruktig og litt mørkere gul frukt på smak, nesten porøs munnfølelse. Fyldig og god, annerledes, litt salt som jeg liker veldig godt. Spätburgunder 2017 er nesten oransje på farge, veldig lys rød. Likøraktig på duft med noe skorpe og kjøtt. Veldig sterk på smak, noe HaPå, veldig moden og deilig frukt. Veldig fyldig og lang ettersmak.  

Weingut Schenk-Siebert

Sønnen Johannes og familien holder til i den nordlige delen av Pfalz. Johannes vil ha frukt, ikke fat, i vinene. Med klimaendringer og høyere temperatur blir problemet også her å finne balansen mellom å skygge planten for sol, og å få nok modenhet. Ikke øko, så her må man nok regne med noe kunstige midler i vinmarken – «hvis det regner for mye…». Det var mye regn i 2021, så jeg noterte meg «Meget i sløyd» på et par av vinene:

Weisser Burgunder 2021: Dufter lett tropisk, noe kiwi, og hint av anis. Sitrusdreven og fruktig, fresh, oppkvikkende.
Riesling Aufstand 2021: Dufter fersken og moden sitrus. Fyldig! Fruktig og sitrusdreven, noe salt,  tindrende syre. Meget i sløyd.

Demeterweingut Bertram Isele

Jeg hadde en fortreffelig samtale med Betram Isele, hvis vingård er DEMETER-sertifisert, og ligger i fine Kaiserstuhl i Baden. Jeg har en forkjærlighet for Kaiserstuhl, men prøver å tøyle min begeistring,- som for øvrig kan bli ganske stor i møte med biodynamisk vin ? Bertram har 4,5 hektar vinmark, og til disse kjøper han ingen tilsetninger utenfra! Poenget er å la solen «power the plant», og la mest mulig gå av seg selv. Fuglen på etiketten er en snodig skapning som lager reir 2 meter under bakken (!) i området der vingården ligger. Bertram bruker ikke traktor, og slår gresset med ljå.

Achkarrer castellberg 2019 Kabinett, på 100% Pinot Blanc. Veldig fruktig (tross uvanlig lavt sukkernivå)  og Schlossberg 2020 på Cabernet Blanc som virkelig viser CB på sitt beste, fin sødme og snikende stramhet.
Steinfelsen 2020 på Pinot Noir, klar duft av søte røde bær, noe krutt. Deilig! Super syresødme-balanse og fylde, noms.
Reben 2019 på Pinot Noir, laget sammen med barna på den minste vinmarken. Lett spontanfølelse på denne, bærpreget og lett porøs munnfølelse, saftig men lett, digg.
Gi denne familien en importør!

 

Les også