OMA lanserer sin BArolo

Del på Facebook

Tidligere har det blitt Barbera d`Alba, Langhe Nebbiolo, Barbaresco, Riesling og Rosèvin. Nå på fredag (4/11) slipper han også en Barolo : )

Som med de andre rødvinene til OMA har han samarbeidet med Davide Rosso, så det var naturlig for Ola Martin å fortsette med samarbeidet når han skulle lage en Barolo.

Ole Martin forklarer; «Vi snakket tidlig om å få til en Barolo. Da vi startet med Barberaen lå drømmen om en Barolo i kikkerten, og da Langhe Nebbiolo var et faktum, var det egentlig bare å begynne å se på muligheter for praktisk å løse det. Davide Rosso besitter kun vinmarker i Serralunga, og for meg var det naturlig å se ut i andre kommuner, for å få flere elementer å spille på til det jeg ønsket å bli en tilgjengelig og klassisk Barolo blend. Davide Rosso jobber med en annen Davide, en courtier (agent), som samlet og presenterte prøver fra dyrkere/produsenter, basert på mine preferanser, både i produksjon og aromaprofil.

Prøvene ble presentert meg i Serralunga av Davide og agenten. Jeg smakte alt agenten hadde med som han mente kunne være av interesse, hvorpå jeg raskt begynte å blende spesielt tre elementer som skilte seg ut fra øvrigheten og hadde «spennet» jeg mente skulle til for å lage blenden jeg var ute etter. Den endelige blenden ble satt av meg, mens jeg diskuterte med Davide med tanke på vinens potensiale, utvikling osv. Blenden ble satt samme ettermiddag og har i etterkant bare blitt justert en gang – med tanke på utviklingen jeg opplevde i fat, justerte jeg andelen Serralunga Barolo en touch opp før tapping».

vinifikasjon
Vinen er satt sammen av 3 forskjellige nebbiolo marker i Serralunga, Barolo og Castiglione Falletto. 65% av druene kommer fra Barolo, 25% Serralunga (Giovanni Rosso) og 10% fra Castiglione Falletto. Druene fra Barolo bidrar med transparent, delikat og leskende rød bærfrukt. Serralunga bidrar med bredde, struktur, eleganse og mørk saftig, sursøt steinfrukt, og Castiglione med dype florale og krydrede toner og en mørkere frukt med elementer som også trakk mot nype.

Det er ikke brukt sprøytemidler/kunstgjødsel, alt arbeidet i vinmarken skjer manuelt, også innhøstingen. Det utføres green harvest, druene knuses/presses forsiktig og spontangjæres i sement eller annen nøytral beholder. Mosten får 25-30 dagers rolig gjæring med daglig overpumping og deler av vinen går gjennom delestage for å bløtgjøre og «tilgjengeliggjøre» vinen. Davide Rossos vin ligger på 25 HL Fontainebleu Botte, mens de to øvrige ligger på større botte av Slavonsk eik, før blenden blir lagt på store botte for å «samle seg» i 8 måneder før tapping. Vinen er ufiltrert men klaret med eggehvite.

smaksnotater
OMA Barolo føyer seg inn i rekken av flotte viner fra Ole Martin Alfsen. På duft har den friske toner av lette bringebær med et underliggende slør av mørke kirsebær og pepper.
Jeg synes alltid det er et tegn på godt håndtverk når smakene i stor grad bekrefter hva duftene har lovet og blir glad når jeg kjenner igjen saftige, friske smaker av presis frukt og lette toner av markjordbær, bringebær, kirsebær og et godt tanninsk bitt. Avslutningen er noe kort men det vil endre seg noe etterhvert som den får mer tid i kjelleren. Den er en ung vin som ennå er noe lukket og kan ha godt av å lagres i 2-3 år til, men drikker du den nå er det lurt å lufte den 2-3 timer på en karaffel og da temperert til 16º C. Totalt er det laget 900 flasker av denne hvorav 460 av de blir tilgjengelige på Vinmonopolet i første omgang.

Smak den gjerne sammen med lammecarrèandebryst med pærer og neper, eller en av Ole Martins oppskrifter.

OMA Barolo 2012

Ole Martin Alfsen