Renato Ratti, en vinlegende fra Piemonte

Del på Facebook

Etter endt utdanning flytter han til Brasil, hvor han jobber som produksjonssjef for vermouth og musserende vin i selskapet Cinzano i Sao Paolo. Han får mye verdifull erfaring av å jobbe i et så stort og utfordrende land som Brasil og han lærer å tenke nyskapende for å løse ulike problemer, men allikevel er det noe som mangler i tilværelsen, han må tilbake til hjemlandet.
Tilbake i Italia, nærmere bestemt Barolo, Piemonte, kjøper han sin første vinmark i 1965.
Den ligger plassert i det historiske området Marcenasco og inkluderer klosteret Abbazia dell’Annunziata utenfor landsbyen La Morra og det er her han lager sin første enkeltvinmarks vin; Marcenasco Barolo. Han har ett mål med vinhuset sitt; å være unik og stake ut sin egen vei.

I 1969 blir nevøen, også han ønolog, Massimo Martinelli med i vinhuset til Renato og sammen perfeksjonerer de vinifikasjonen og produksjonen av baroloen med det målet om å skape en barolo som virkelig viser sitt fulle potensial.
For å få frem den elegansen og subtiliteten de vil at vinen skal ha, kutter de ned på fermentering- og maserasjonstiden og reduserer tiden på fat til to år. Denne «modernisttrenden» med innovativt utstyr og nye teknikker fortsetter utover 70- og 80-tallet og Ratti vinhuset er en sterk motstander i den såkalte barolokrigen mellom de nyskapende vinmakerne i området som kjemper om å mette det nye markedet som vil ha friske baroloer med mer frukt og mindre tanniner enn eldre typer. I denne perioden kjøper de også flere vinmarker rundt La Morra, de gjør også om det gamle klosteret fra 1300-tallet til «Ratti Wines of Alba Museum», et genialt markedstriks både for å trekke turister til området og vise frem hva det har å by på og markedsføre vinene sine.

Renato Ratti blir en viktig person i regionen ettersom tiden går og han fortsetter arbeidet sitt, på slutten av 80-tallet blir han utnevnt som president i Barolo Consortium og administrerende direktør i Asti Consortium. Han får en stor rolle i kartleggingen av vinområdene i regionen og er med å lage reglene og regelasjonen for appelasjonene, spesielt DOCG, etter lang og omfattende forskning på jordsmonn, geografi og drueproduksjon. «Renati kartet» er fortsatt i bruk. I tillegg skriver han bøker både om vinene i Piemonte og Italia generelt og blir en av «primus motorene» for å fremme italiensk (og spesielt Piemonte og Barolo) vin internasjonalt. Det er vel ikke overraskende at også museet hans vokser i denne perioden da han samler inn og produserer utrolig mye materialer om den lokale vinen.

I 1988 dør Renato Ratti uventet og vinverdenen har mistet en stor mann, topp-ønolog, historiker, vinmaker og forfatter. Heldigvis står en nyutdannet ønolog ved navn Pietro Ratti, sønnen til Renato, klar for å overta skuta. Pietro fortsetter arbeidet til sin far og utvider og utvikler vinhuset til det suksessfulle selskapet vi kan oppleve i dag.

Ratti Barolo Marcenasco 2012:
Vinen har en rik aroma av røde bær, kirsebærkompott, blomster, litt krydder og noe fat. Smaken er preget av røde bær, krydder, en del syre og tanniner som den bærer meget godt, lang strukturert ettersmak med hint av vanilje.

God nå, men tåler noen år i kjelleren også!