Men Anna Espelt kommer meg i forkjøpet, hun skravler i vei på spansk vis, uten punktum og både på inn- og utpust. Costa Brava er hjemme, hvor naturen er vill og vakker, vinmarkene ligger bare et steinkast unna havet og Tramontanevinden fra nord pisker rundt ørene på en og solen er en evig følgesvenn. ”Alle sier vi er gale som dyrker druer her, jeg kaller det kreativt” smiler Anna.
Hun er 8de generasjon som dyrker landet, 1.800 hektar består eiendommen av, hvorav 200 er plantet med vinstokker. Frem til 1999 solgte familien druene, men så avgjorde Annas bestefar at det var på tide å foredle druene selv, og Espelt-eventyret var et faktum.
Den dagen Anna ble født var bestefar rasende på far fordi han ikke var på plass i vinmarken, det var midt i innhøstingen og alle hender trengtes. Han ble litt mildere stemt når han hørte at grunnen til fraværet var arvingens ankomst. Og arvingen var føyelig og ville gå i bestefars fotspor. Hun studerte ønologi ved universitetet i Tarragona, jobbet på vinerier i California og hadde egentlig tenkt til å reise vinverden rundt for å opparbeide seg erfaring og kunnskap. Men slik skulle det ikke bli, bestefar ble syk og far ville ha Anna hjem.
De første 8 årene jobbet hun i vinmarkene, deretter fulgte 4 år fordelt på vitikultur og vinmaking og de seneste 4 årene har hun gjort mer eller mindre alt, inkludert markedsføringen av vinene. Hun legger til at hun ikke hadde hatt en sjans til å klare alt dette uten hjelp av et suverent team. ”Da jeg innså at jeg ikke fikk mulighet til å reise kloden rundt bestemte jeg meg for å hente verden hit til Costa Brava. Teamet vårt består av mennesker fra hele verden, slik henter vi inspirasjon fra ulike land og kulturer.”
Bærekraftig jordbruk har alltid vært i fokus hos Espelt familien, og nå er de midt i prosessen med konvertering til økologisk dyrking og fremstilling. Per i dag er 80 av de 200 hektarene økologiske og hvert år utøkes området med 10 hektar
”Hva er det viktigste for deg at vinene dine reflekterer?” spør jeg. Uten å nøle sier hun at det å være lokal er viktig for henne. Hun henter gjerne innspill og inspirasjon utenfra, men når man reiser rundt i verden og viser frem vinene er det utrolig viktig å respektere sitt eget terroir og typisiteten det gir vinene. Hun avslutter; ”You should embrace who you are instead of being someone different.”
Jeg klarer ikke dy meg lengre, ”hva er greia med den grå lokken?” Hun ler høyt og forteller at det er naturlig, Gradvis ble en lokk i luggen grå, moren hennes synes hun bør farge alt sort, men jeg holder med Anna, behold den! Den gir en ekstra snert til en knallkul dame som lager spennende viner til en hyggelig pris.
Espelt Old Vines Garnacha 2014, Catalonia, Spania, kr. 119,90. VP 3003501 basis, kat 4
Fersk og fruktig nese med røde bær og hint av mørk frukt. Med smak av Middelhavsurter og god bærfriskhet har vinen et lett tanninbitt som avrundes av en juicy smak av plommer og moreller. Kos med et glass eller to ved peisen, eller bruk til enkel hverdagsmat som pasta, koteletter og gryter.
Heredad Coll de Roses 2014, Catalonia, Spania, kr. 129,90. VP 3584701 Basis, kat 6
Denne vinen har mer av alt, mer frukt, mer syre og mer tanniner. Noe florale dufter og frukten kommer frem litt etter hvert, god konsentrasjon. Et snev av steinaktig mineralitet og lang kraftig finish som krever mat. Server med kraftigere kjøttretter som lam, storfe og and.
Begge vinene finnes også på bag-in-box, de er tappet i Norge. Det skal nevnes at det er nøyaktig samme vin i boksen som i flasken.