Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling Erstes Gewächs 2007

Del på Facebook

2008 årgangen av denne ble smakt i 2010 og var den gang en imponerende vin. 2007 årgangen er regnet som et enda bedre år for denne Rieslingen og etter 8 års hviletid fremstår denne som en helt nydelig og velutviklet vin. En perle i min bok.

 

 

Weingut Robert Weil ble grunnlagt i 1875, i byen Kiedrich like vest for Wiesbaden med Weingut Kloster Eberbach som nærmeste nabo. Her har familien som ennå driver gården men, som eies av Suntori Gruppen, 85 hektar vinmarker og produserer 620.000 flasker vin hvert år. Gården er beplantet med hele 98% Riesling og 1 % Spätburgunder (Pinot Noir).

 

 

Kiedrich Gräfenberg og de omkringliggende vinmarkene skråner med opptil hele 60% hellning. Her bidrar vinden med nedkjøling av markene på langs og nedover fra Klosterberg mot elven Rhinen, noe som hjelper til å holde druematerialet kjølig, sunt og sykdomsfritt. Som en raritet kan nevnes at Gräfenberg er de eneste markene i verden hvor druene i alle kategorien, til og med Trockenbeerenauslese, har blitt høstet hvert år uten unntak siden 1989 årgangen.

 

vinifikasjon
Jordsmonnet her består hovedsaklig av skifer og lommer av løss, som tvinger vinstokkene til å feste røttene dypt i undergrunnen samtidig som det sikrer et begrenset opptak av vann. Druene plukkes for hånd og sorteres grundig før pressing i pneumatiske presser på lavt trykk. Vinen gjæres i 6-20 uker på temperaturregulerte ståltanker, før den modnes i 6-12 mnd på gamle 1200 liters eikeliggere.

 

smaksnotater
Ikke fall for fristelsen til å drikke hele vinen før den har fått luftet seg i dekanter i minimum 4 timer, eller å ha latt den stå i vinskapet uten kork til dagen etterpå. Weil vinifiserer og tapper nemlig vinene i oksygenfattige omgivelser, noe som resulterer i at vinene deres er sterkt reduktive, og trenger mye luft før de bør smakes.

 

Etter å ha åpnet flasken smakte jeg et lite glass av den for å se hvordan den utviklet seg i løpet av et døgn. Fra en sterk og tett, volatil duft og smak dag en åpnet den seg til en karaktersterk vin med fin mineralitet og en behagelig syrlighet som kom lett økende i styrke i munnhulen. Etter mye lufting kom også de mer aromatiske duftene av tropiske frukter, melon, lime og skifer frem, dempede men distinkte smaker. Vinen er knusktørr, men de fruktige smakene gir en følelse av lett sødme som bare gir vinen en ekstra dybde. Jeg smakte denne sammen med en rekke andre tørre Rieslinger, i forskjellige årganger, men ble stående med denne som den mest interessante og minneverdige vinen.

Den klare og friske aromaen i vinen går veldig godt til kongekrabbe med rigatonikamskjell i fløtesaus eller til sushi. Temperer vinen til 10-12° C.

 

Robert Weil Kiedricher Gräfenberg Riesling Erstes Gewächs 2007

 

Weingut Robert Weil

tidligere artikler om Weils viner:
Kiedricher Gräfenberg 2008
Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2011

For mer mat- og vinstoff, følg MatogVinnett.no