Schug Pinot Noir

Del på Facebook

Schug Winery ligger i Sonoma, bare en times biltur nord for San Francisco. Gården er familiedrevet og ble startet i 1980 av Walther og Gertrud Schug. Walter vokste opp i Tyskland på Staatsweingut Assmannshausen (Kloster Eberbach) men etter ha gjort ferdig sine ønologstudier i Geisenheim i 1953, reiste han til USA. Her ble han blant annet vinmaker hos Joseph Phelps i Napa i 70-årene, og stod også bak store viner som Insignia og andre viner basert på Cabernet Sauvignon fra enkeltvinmarken Eisele Vineyard i Calistoga. Men oppvokst med Pinot Noir druen ville han vise at den også kunne dyrkes frem i et område mest kjent for sine gode Cabernet Sauvignon viner. Sonoma området får kjølig luft og fuktighet fra tåken som kommer inn fra kysten, noe som hjelper til å gi fine vekstforhold til Pinot Noir og Chardonnay druene. Den første årgangen av hans Pinot Noir ble laget hos Joseph Phelps, men ble solgt under Schugs egen etikett.

I dag er det Walters sønn, Axel Schug og hans kone Kristine som har tatt over den daglige driften. De produserer 540 000 flasker vin i året på 20 hektar, hvorav 8 er beplantet med Chardonnay og 8 med Pinot Noir. Kristine er også en god kokk og du finner mange gode oppskrifter på hjemmesiden deres.

Fakta: De første Estate Pinot Noir vinstokkene ble plantet i1990, mens det ble plantet flere i 2000 og 2003. Fra gården mener de selv at de beste årgangene er 1991, 1997, 2000, 2003, 2007, 2010, 2011 og 2013.Ca. 15% av produksjonen eksporteres til Canada og Europa.

vinifikasjon
Dette er en 100% Pinot Noir med druer fra forskjellige vinmarker hos Schug. 68% av druene kommer fra Sangiacomo, 28% Iund, og 4% fra Ricci. Mosten fermenteres i 7 til 12 dager i ståltanker med punch-down 2-3 ganger om dagen. 68% av vinen modnes i 16 måneder i 1 til 2 år gamle franske eikefat, mens de siste 32% modnes i 16 måneder i nye franske eikefat (Allier and Vosges), før de blandes og tappes på flaske.

smaksnotater
Vinen har en super, saftig, duft med lett eim av røde bær og noe lær. På smak har den flotte, lett saftige, smaker av blå plommer, modne jordbær og bringebær. Vinen er bra krydret, akkurat passe egentlig og en anelse av eik/vanilje, syren i vinen balanserer flott mot fyldigheten. Jeg løfter glasset og smatter fornøyd mens jeg gleder meg over smakene, tanninene hilser så vidt på i bakgrunnen, smakene sitter godt i, utgangen er av den tørre sorten. Jeg er veldig enig med meg selv om at vinen viser seg fra sin beste side temperert til 15-16 C. Selv om jeg syntes den drakk fint nå, anbefales det fra gården å drikke den fra 2017 og frem til 2023.

Jeg har kjøpt en ekstra flaske som jeg skal smake til braisert lam, men prøv den gjerne også til lammecarr med mynte og ruccola. Nam!

Schug Carneros Heritage Reserve Pinot Noir 2011

Schug Winery

Les om Schug Carneros Heritage Reserve Chardonnay 2012 her.

 

Etterskrift
Bare noen uker etter denne artikkelen min om Schug Pinoten var skrevet, fikk jeg melding om at Walter Schug var gått bort. Les gjerne mer om Walter Shug i denne artikkelen til Winespectator ;http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/52208