Soalheiro

Del på Facebook

Landegrenser har alltid fascinert meg, det er noe med en egentlig imaginær strek igjennom skog, fjell, sjøer og elver som får egentlige naboer til å snakke ulikt språk, og spise ulik mat og drikke ulik vin. På terrassen til Soalheiro nipper man til vin på grensen. Rett borti krattet der, eller var det buskene der borte, i alle fall bak trærne, er Spania. Elven Minho skiller Spania og Portugal, og bortpå åskammen der, rett foran oss, snakker man spansk. Soalheiro ligger helt på grensen mot Spania, helt nord i Portugal. Jeg ser en fotballbane bak trærne og det første jeg tenker på er; drar den lokale ungdommen her over til Spania hver torsdag, for å trene? Så eksotisk.

Vel, jeg aner jo ikke om de gjør det, men oppi mitt hode hadde det vært spennende, selv om det sikkert ville vært helt ordinært om man gjorde det femtito uker per år. Uansett, vindruen heter det samme, nesten, på begge sider av elva. Alvarinho i Portugal, albariño i Spania. Soalheiro er en av de ledende produsentene i Vinho Verde regionen og lager noen av de beste vinene på druen. Vinene har aromaer mot gule epler og frukter, noe mandler, og med litt alder kan det utvikle seg en nesten rieslingaktig petroleumstone. For å øke kompleksiteten i vinene blander man vin fra mange forskjellige vinmarker, med forskjellig jordsmonn, drenering og soleksponering. Det brukes også ulike fermenteringsteknikker for å få frem ytterligere diversitet i aromaene.

 

2014 Soalheiro Alvarinho
VP nr 3045301 kr 159,90
Vandig strågul. Epler, noe mineraler, frisk duft med lett sitrustone. Frisk syre, livlig, detaljert, avrundet og smooth finish. Tåler lett ti år i kjelleren. Til fingermat og hvit fisk, blekksprut. 87 poeng.

2001 Soalherio Alvarinho
Ikke tilgjengelig her hjemme, men den er med for å vise hvordan lillebroren over kan utvikle seg. Lyst sitrongul. Epler, fruktig, noe petroleum, touch an nøtter og noe floral duft. Frisk syre, livlig og detaljert, fruktig, nøtter, epler og pære, litt bitter finish. 88 poeng.

2013 Soalheiro Primeiras Vinhas
VP nr 5227201 kr 229,90
Laget av vinplanter plantet i 1974. Lyst strågul. Epler, fruktig, litt mineraler og noe sitrus. Frisk syre, fruktig, avrundet, nesten litt kremet, elegant, pen lengde. Fingermat, grillet kylling og grillet hvit fisk. 88 poeng.

 

I mai kommer det ytterligere to viner fra Soalheiro i BU.