Andre generasjon Sokol Blosser, Alison og Alex, driver i dag vingården.

Sokol Blosser – Pinot noir fra Oregon

Del på Facebook

Oregon ble «oppdaget» i 1979 da to pinot noir fra området vant over viner fra Burgund i en fransk blindsmaking iscenesatt av det franske bladet Gault-Millau. Den kjente produsenten Drouhin var skeptisk til at amerikanske viner kunne slå hans og arrangerte en egen blindsmaking hjemme i Burgund – med samme resultat. Selv om Drouhin nok ble skuffet, ble han også inspirert og kjøpte en eiendom i Willamette Valley, og i dag er han en av de førende produsenten i dette vinområdet.

Oregon har 18 såkalte AVA`er (American Viticultural Area) hvor AVA Willamette Valley er den største med seks underappellasjoner, AVA Southern Oregon har fem underappellasjoner samt Columbia Gorge, Columbia Valley med underappellasjonen The Rocks District, Walla-Walla og Snake River Valley.

Den viktigste druen i Oregon er Pinot Noir og den sies å være veldig burgundlignende, uten mineralkarakteren, noe som ikke er så rart i og med at Oregons klima minner om det i Burgund.
Oregon og Burgund ligger også på samme breddegrad noe som gir samme lysforhold, nedbørsmengden er også nærmest tilsvarende den i det franske området. 

Sokol Blosser oppsto i 1971 da Bill Blosser og Susan Sokol Blosser plantet sine første vinplanter i ungdommelig energi, med en 1-åring på slep og uten særlig erfaring med hverken jordbruk eller vinmaking. De var preget av det glade og optimistiske 60- og 70-tall som så mange unge vinmakere i området. I motsetning til mange andre vinhus så blomstret Sokol Blosser og vokste seg stor og suksessfull og er i dag Oregons eldste vingård. I dag er det søsknene Alex og Alison Sokol Blosser som har tatt over vingården, de tok over et suksessfullt selskap som har vunnet flere priser oppgjennom årene både for sitt fokus på miljø og miljøvennlig vinmaking og som er sertifisert organisk.

Det finnes per i dag 13 varer fra Oregon, USA, på Vinmonopolet. Sortert prismessig lav-høy kommer Sokol Blosser Delinea 300 Pinot Noir 2012 på andreplass etter en mørk ale med sine 180 kroner.

Navnet Delinea 300 gjenspeiler at druene er plantet 300 meter over havet, druene som er håndselektert har gjæret i små åpne tanker. Den er lagret 6 måneder på franske eikefat hvorav 20% er nye.

Vinen har en aroma av modne røde bær, kirsebær, vanilje, florale hint og krydder. Den er saftig og rund på smak, fint bærpreg og lang og varm ettersmak. Bærer sine 14.5 alkoholprosent godt.