Dette er en av vinmarkene Penfolds henter sine Koonunga-druer fra.

Solvin fra Down Under

Del på Facebook

Når kulden strammer seg til, er det noen rødvinstyper som er ekstra velkomne: Rike viner laget av solmodne druer. I Australia er det ingen mangel på sol, akkurat. Og mange av vinene derfra bærer preg av det. Tidligere var mange australske viner ganske så kokte i stilen med varm, krydret frukt. Med årene er vinmakerne blitt langt flinkere til å bevare aromatisk friskhet.

Koonunga Hill fra Penfolds er den røde «inngangsbilletten» til Penfolds-imperiet. Mens Grange troner på toppen av kvalitetshierarkiet og er smakslokomotivet som mange måler seg mot.

Dette er en av vinmarkene Penfolds henter sine Koonunga-druer fra.

Koonunga Hill ble introdusert i 1976 og skulle være en rimelig, velprodusert vin som alle hadde råd til. Den filosofien er blitt fortsatt gjennom årene. For noen år siden prøvde jeg viner fra forskjellige tiår tilbake til startåret. Her var noen få smaksinntrykk:

1976: Litt mudrete og portvinsaktig. Absolutt over toppen på vei utfor stupet. 1978: Fabelaktig, med innslag av moden rødbærsfruktighet, sopp og underskog som på en gammel burgunder eller Barolo. 1986: Fortsatt mye smak. Ikke ødelag eller tilårskommet. 1996: Svært bra med utviklingstoner i form av lær og tobakk.

Ok. 1976 hadde sagt takk for seg, men noen av de andre var veldig positive overraskelser. Og det er to store overraskelser rundt denne vinen:

  1. Den blir produsert av et selskap med gigantproduksjon. Men i Australia er det ikke nødvendigvis slik at «small is beautifull».
  2. En billig rødvin som ikke er hard i utgangspunktet, vinner kompleksitet og smak ved lagring.

Her kan man altså strekke tidsstrikken langt.

Den varme fruktstilen er blitt betraktelig kjøligere med årene, og Penfolds satser nå tydeligvis på aromatisk dybde. Tidligere plukking og andre endringer av produksjonen har ført til lavere alkoholnivåer. Men Koonunga holder fortsatt 14,5 volumprosent alkohol. Som ikke er et problem her fordi det er nok syre og tanniner.

Nå i disse juletider, mener jeg at Koonunga Hill passer utmerket til f.eks ribbe med søtlig tilbehør

Dette er en av vinmarkene Penfolds henter sine Koonunga-druer fra.

​som surkål og rødkål. Ellers går det fint an å kose seg med den foran peisen.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2015
Southern Australia.
Kr 139,90
Vare nummer: 3017801
Karakter: 6, 83 poeng

En flott duft med frukt og røde blomster, moreller og kirsebær, alt pent integrert, moden, krydret, fersk frukt i smaken. Mest mørke bær og litt mynte. Grillvin, kosevin, gryterettvin. Bestillingsutvalget.

Dette er årgangen som er til salgs i Norge i dag. 

Følg meg også på: www.geirsalvesen.com