To skikkelige sommerviner. Foto: Silje L Meskestad

Sommervinen!

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.Med varme godt over 25 grader mange dager både på Østlandet og Helgelandskysten, kan man vel trygt slå fast at sommeren er kommet (kanskje snart på hell? Vi får se!). Vi komnæ!- som de sier nordpå. da trenger vi noe skikkelig frisk vin. Heldigvis har vi muligheten til å gå rett i polhylla og finne frem til disse to øko-vinene her:

Biokult er en kvartett av vinbønder som trådte sammen i 2005 for å lage økologisk sertifisert vin i Østerrike. De ser på Biokult som en filosofi, som de styrer både egne liv og vinmarkene etter. På gårdene til kvartetten går det høner og kyllinger rundt, geiter og kyr, og det dyrkes gresskar, tomater og paprika. De bruker naturlig gjødsel og naturlige skadedyrbekjempere. De lagrer på stål, og bruker hverken stabilisatorer, klaringsmidler, eller sterk nedkjøling av vinmosten. Livet tar tid, og liv trenger fred. For dem betyr Biokult minimal manipulasjon, levende jordsmonn, lidenskapelige bønder, og østerriksk autensitet. I begge vinene finner vi ikke uventet nasjonaldruen Grüner Veltliner. I min favoritt her, Weisse Blumen, har den fått følge av en dæsj Muscat. Jeg syns det gir akkurat den avrundingen som sommerviner trenger. Så har de da også fått hjelp av vinmaker Angela Michlits fra Meinklang – en annen favoritt hos importøren Non Dos.

Livet tar tid, og trenger fred. Ta en kort tur på polet, men hold deg mest hjemme:)

12506401
Biocult Weisse Blumen
Østerrike, Österreichischer W.
Kr 179,90
Basisutvalget, kat.6
nyhet i jan.2021
Blass oransje, kategorisert som oransjevin: 1 uke på skall. Dufter fersken, vannmelon, honning og litt salt. Den blasse fargen lyver om smaken: frisk ferskenaktig fruktighet, ganske deilig sødme, og syra biter litt på tungespissen. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Biodyn-sert. Skikkelig sommervin!

13000301
Biocult Pet Nat Weiss 2020
Østerrike, Burgenland
Kr 179,90
Bestillingsutvalget

Veldig lys på farge, masse hvitt brus når skjenker opp. Dufter frisk vingummi og gul paprika. Fersk og smal, noe grapefrukt-aktig på en frisk måte, med overraskende godt bitt. Skummet en del, kan godt dekanteres. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Øko-sert.

Les også