Spansk Champagne…

Del på Facebook

Cavahuset Gramona har historie helt tilbake til 1881. Oldefaren til dagens eier, Xavier Gramona, ble ansatt av franskmennene til å dyrke druer for Champagne produksjon. Kunnskap fra Reims og Epernay ble delt med spanjolene slik at Champagnetradisjonen kunne videreføres. Vin ble laget og skipet i tønner,  via Marseilles til Reims. Men vinene som ble sendt avgårde oksiderte underveis, det ble tydelig at det trengtes en mer robust druesort enn Chardonnay og Pinot Noir. Det viste seg at druen Xarel-lo hadde de egenskapene som skulle til for å komme seg frisk og fin hele veien til Frankrike.

 

Etterhvert som tiden gikk kom Phylloxera krypende over Pyreneene og man skulle tro at den spanske Champagnedrømmen ble knust. Men dette ble begynnelsen på det spanske Cavaeventyret i stedet. Kunnskapen om produksjonen var på plass og Xarel-lo fikk selskap av Macabeo og Parrellada, først i nyere tid fikk de to franske druene innpass.

Men de dystre tidene var ikke over for Champagne, og når første verdenskrig var over stod området igjen uten bobler å servere folket. Nok en gang måtte de henvende seg til spanjolene. Og denne gangen var huset Gramona forberedt. Men ikke på den måten man skulle tro. På grunn av krigen hadde ikke familien fått omsatt sine Cavaer, og de var blitt liggende å lagre i mange år, noe som viste seg å gi et flott resultat. Franskmennene hadde med seg egne franske etiketter og solgte Gramona sin Cava med stort hell i hjemlandet som fransk Champagne. Historien har en tendens til å gjenta seg, og nøyaktig det samme skjedde igjen etter andre verdenskrig da franskmennene igjen ville feire krigens ende. Men denne gangen ble det hos Gramona tatt godt vare på dokumentasjonen rundt franskmennenes oppkjøp av deres Cava og etikettene som ble satt på flaskene.

I dag er Gramona en av de få biodynamiske produsentene av Cava. Den mest kjente av vinene, Imperial, er en årgangs Cava, den lagres i opptil 4 år før salg og er en frisk Cava som passer som aperitiff men også til mat, gjerne til skalldyrpaella.

Gramona Imperial Gran Reserva Brut 2007, kr. 242,00. VP 170001
En frisk nese av sitrus og gule epler, et lett gjærbakstpreg kommer også frem. På smak så er frukten fremtredende med noe tropisk innslag, men også fin, saftig syrlighet. Konsentrert og lang smak, flott til retter av sjømat eller som terrassekos.