Stella di Campalto

Del på Facebook

Stella har ingen stor vinproduksjon, kun 20 000 flasker per år, men det hun lager er så gjennomført rent og godt at det er en fryd å drikke! Gården ligger en 15 minutters kjøretur rett sør for byen Montalcino, i Italia. Den ble grunnlagt allerede i 1910 av Giuseppe Martelli, og da som nå, med navnet San Giuseppe Winery. I 1940 ble gården etterlatt før den i 1992 ble overtatt av Stellas familie. I dag har de totalt 15 hektar med marker hvorav 7 hektar er beplantet med vinranker, resten er skog og oliventrær.

Stella har en sunn og god gård som siden 1995 har vært drevet organisk og biodynamisk siden 2002. Fra 2005 har hun også vært biodynamisk sertifisert. Ved siden av olivenolje og en Grappa, produserer hun 3 viner, Brunello di Montalcino Riserva DOCG, Rosso di Montalcino DOC og Rosso di Stella IGT, alle er å finne på Vinmonopolet.

fakta
– Hun selger vinene sine til hele 40 land, så det sier seg selv at kun få flasker er tilgjengelige. (Kun 8 flasker igjen av Rosso di Montalcino)

vinifikasjon
Brunelloen er laget av 100% Sangiovese druer, som er blitt håndplukket og fermentert i ca 1 måned på små eikefat hvor den også spontangjærer. Lagringskjelleren ligger 15 meter under gjorden hvor vinen får 42 måned på eikefat, og 2 års flaskelagring før salg.

smaksnotater
Det første som slår meg fra glasset er en nydelig, kjøttfull duft av modne moreller, vanilje og røde bær. På smak er den elegant lekende og leskende med en fruktig klar smak av kirsebær, moreller, tørket kjøtt. Det er en frisk og lett syrlig vin med balanserte og lette men samtidig fin tyngde i frukten. Fatbruken her er ekstremt pent og knapt gjennkjennbar på smaken. Tanninene er runde og fine men det er nok av dem til å kunne anta et langt og vitalt liv på vinen. Den drikker superfint allerede nå etter å ha blitt luftet i et par timer, men hold gjerne en flaske i noen år til (5+). Drikkes med en temperatur på 16-17° C.

Dette er en vin som lett kan nytes alene uten mat, foran en varm vedovn, men prøv den gjerne med lammeskank med stekte rotgrønnsaker.

Stella di Campalto Brunello di Montalcino 2008

Stella di Campalto