Sukker i vin

Del på Facebook

I løpet av smakingene hos de 10 produsentene vi besøkte ble det klart at spesielt rødvinene inneholdt fra 5 til 13,5 g sukker per liter! På spørsmål om hvorfor de tilsetter mer sukker i vinene enn det de naturlig sitter igjen med etter gjæringsprosessen var svaret unisont; fordi det er hva kundene vil ha.

I konsumentmarkedet de 30 siste årene har innholdet av sukker i drikke og matvarer økt med 37%. Det vil si at vi får i oss mer og mer sukker. En av grunnene til at så mange liker sødmefulle viner er at de er enkle å drikke, nesten for saft å regne, glir ned uten motstand. Sukker har den egenskapen at den kan fremheve den lille frukten som måtte være i vinen, og gir den en følelse av høyere konsentrasjon i munn og mer fylde og gjør vinen drikkbar. Herrejemeni, drikkbar!? En vin skal være en nytelse, mystisk og innsmigrende drikk som gir ren og skjær nytelse med lag på lag av smaker som åpenbarer seg på duft og på smak. I alle fall i min bok! Jeg vil mye heller smake èn god vin enn ti som like godt kunne vært saft. At så mange av de røde bestselgerne her til lands inneholder så mye sukker gjør meg bare trist.

Vi smakte omtrent 10-12 rødviner hos hver produsent, noen var Reservaer (bedre kvalitet), men etter å ha smakt hele rekken, skilte de seg ikke nevneverdig fra hverandre, men gikk litt under samme lest. Sødmefulle uten spenn i smakene. Erfaringen på denne turen gjorde det også klart at mange av produsentene har bygget opp sin virksomhet på å selge billige, sødmefulle viner til tørste nordmenn. Heldigvis var det noen svært gode unntak fra denne erfaringen gjennom Quinta Sant`Ana og Quinta do Sanguinhal.

Jeg velger å tro at de fleste som kjøper disse vinene ikke egentlig er klar over hvor mye ekstra sukker vinene inneholder, men at om man vært litt mer opplyste om hva det er vi drikker ville ha valgt annerledes. En av rødvinene med det høyeste sukkerinnholdet som jeg kunne finne på Vinmonopolet er Barone Montalto Collectione di Famiglia Nero d’Avola med 23g sukker per liter (ca. 11 sukkerbiter). Til sammenligning har 1 liter Coca Cola ca. 106 g sukker (ca. 50 sukkerbiter), 5 ganger mer sukker, men allikevel har vinen 5 ganger mer enn det som er vanlig! (1 sukkerbit = 2/2,5g)

En tørr rødvin bør ikke inneholde mer enn 2 gram sukker per liter, noe som heldigvis også er normen. De tørreste har 1 gram sukker, men en vin med mindre enn 1 gram per liter er sjeldent fordi den siste resten med sukker er det ikke mulig for gjæren å få tak på. Helt tørr vil en vin aldri kunne bli, druesukkeret blir aldri 100% fermentert til alkohol, den stopper av seg selv fordi de fleste gjærceller ikke klarer å jobbe mer etter alkoholnivået når 15%.

Det finnes to sukkertyper i vin, glukose og fruktose, de samme typene som naturlig finnes i druene. Siden det ikke er lov å tilsette sukrose (hvitt sukker) i vinen, hva gjør vinmakerne da for å øke sukkernivået i mosten? Jo de kan tilsette konsentrert druemost før gjæringen, en kunstig heving av glukosenivået, en slags «bloddoping» som forsåvidt ikke er ulovlig. Ved å trekke ut vannet av mosten som manipulerer vinen til å bli søtere og mer konsentrert, eller ved å la druene modne ekstra lenge på vinstokkene. Vannet i druene fordamper da noe slik at mosten konsentreres og sukkernivået i druen blir høyt. Vinmakeren kan også velge å stanse gjæringen på et gitt nivå for å få en litt rundere og mer sødmefull vin.

Gjør deg selv en tjeneste og å ta en ekstra titt på merkelappen til vinen som står på hyllekanten hos Vinmonopolet. Nede til høyre på lappen står det hvor mange gram sukker vinen har per liter. Eller se under innhold på produktsiden på hjemmesiden til Vinmonopolet og sjekk hvor mye sukker vinen inneholder. Derfra er valget ditt.

kilder:
Vinmonopolet
Kalorier i øl, vin og brennevin – Helsenorge
Sukkerbombene på Vinmonopolet – DN
Sukkersjokk i rødvin – Christer Byklum