Tenuta il Sogno

Del på Facebook

Alle med en litt mer enn middels interesse for vin har vel drømt om å ha sin egen vingård i Italia; – å kunne sitte på terrassen og nyte egenprodusert kvalitetsvin, mens katten maler fornøyd og humlene surrer bedagelig i rosehekken. Virkeligheten er noe helt annet!

 

Vi treffer Frode på gårdsplassen utenfor Tenuta il Sogno, i full sving med ett eller annet.
– Det er alltid ett eller annet å gjøre her, sier Frode, og nevner i forbifarten at det var først nå for noen få uker siden at de kunne bevilge seg en to-ukers ferie, for første gang på 13 år. Det har gått i ett siden 2002, da de brøt opp fra gamlelandet og realiserte drømmen mange av oss deler, men som bare de færreste har guts til å gjennomføre.

 

Eli Anne og Frode kunne minimalt om vinproduksjon, men kom inn i et miljø med unge vinmakere, som villig delte sine kunnskaper og erfaringer. At en respektert vinmaker som Alfiero Boffa har blitt som en mentor for de, hjelper selvsagt på i utviklingen av vinene. Ivrig lesing av litteratur om vinproduksjon og studier via internett har etter hvert gitt den nødvendige faglige tyngde og sikkerhet. Etter hvert har Tenuta il Sogno blitt en respektabel vin med mange tilhengere. Naturlig nok selges mesteparten av vinen til Norge. Til å begynne med var det sikkert mange av oss som kjøpte denne vinen fordi den kom fra en «norsk» vingård, men i dag står vinene helt på egne ben, uavhegig av nasjonalitet. Rundt 80% av produksjonen selges til Norge, en stor del via Vinmonopolet, men også mye til hotell- og restaurantbransjen. De resterende 20 % selges via restauranter og vinbarer i et utvidet lokalområde, og selvfølgelig selges noe direkte fra gården.

 

Frode fortalte entusiastisk om de forestående utvidelsesplanene. Produksjonen på Tenuta il Sogno har de to siste årene «stanget i taket», og noe måtte gjøres. Med seg på laget har de fått med investorer som har gått inn med frisk kapital og konkrete planer for fremtiden. I dag ligger produksjonen på ca 12.000 flasker. Med de foreliggende utvidelsesplanene tar man sikte på en dobling i løpet av 5 år, og med et langsiktig produksjonsmål på ca 50.000 flasker årlig. Planen er å kjøpe opp vingårder i området, for både å utnytte tilgjengelig produksjonsutstyr samt noe av eiendomsmassen for ferieleiligheter. De nye vinmarkene vil gi flere nye enkeltmarksviner og vi kan vente oss både rene endrueviner og blandinger.

 

 

Vi smakte tre av deres viner, resten var allerede sendt ut av lageret!

Terre Degli Amici 2012:
Deres basevin, ren barbra fra en fruktig og saftig årgang, jordsmonnet betår hovedsakelig av sjøbunn, sand og grus. Gjæres i ståltank. Drikkes  gjerne lettere avkjølt, til f.eks. grillmat, lett kjøtt, pastaretter. Spesielt fin til grillet lam, lammekotteletter og bacalao. Kan gjerne ligge noen år til, men vil ikke vinne mye på dette.

Due Brenton 2011
Blandingsvin som består av 60% freisa, 30% nebbiolo, 10% barbera. Lagres 36 mnd på 500 liters eikefat. Strukturert, med noe mer garvesyre, trenger mat som lettere vilt, storfe, skogsdue, kan godt ligge i 10 år til.Produseres mellom 500 til 1000 liter vin av freisa, veldig variabel produksjon.

Nebbio 09.
2009 var et varmt år, noe som gir en vin noe mer åpen i smak. Druene til denne vinen er de siste som høstes, og avslutningen på vinåret markeders med at druene fottråkkes. Typisk nebbiolo på farge, med tydelig brunskjær og færre pigmenter. Serveres til litt kraftigere kjøtt, gjerne vilt som reinsdyr. Mye garvesyre, kan ligge i minst 8 år til, men hvorfor vente???

Tenuta il Sogno på Vinmonopolet:

4771901 Terre degli Amici 2013 kr. 179,-
9089101 Nebbio 2010 kr. 225,-
5333201 Due Brenton 2011 kr. 249,-
4454801 Barbera d’Asti Superiore Bricco Soria 2008 kr. 287,-