Vår hos Wente

Del på Facebook

Vinhuset Wente er ganske gammelt til å være Amerikansk, Wente ble grunnlagt i 1883 i Livermore Valley, rett øst for San Francisco og er den familieeide vingården i landet som har vært lengst i kontinuerlig drift siden starten. C.H. Wente, som hadde reist over Atlanterhavet fra Tyskland i søken om et bedre liv, hadde fått gå i lære hos vinmaker Charles Krug i Napa Valley og funnet ut at han hadde en lidenskap for vinmaking. Han tok snart derfor med seg sin nye kone til Livermore Valley og startet sitt eget vinhus. I motsetning til mange andre på den tiden som drev med vin som «hobby» satset Wente fullt og holdent på dette, han startet med 18 hektar som raskt vokste seg til 80 før forbudstiden kom.

Den sterke dedikasjonen til vin og vinmaking fortsatte i de neste generasjonene, sønnene Ernest og Herman fikk vinhuset på beina igjen med et meget godt rykte etter Forbudstiden. Brødrene var så opptatt av å gjøre Amerikanerne interessert i vin igjen att de var med å opprette The Wine Institute, en organisasjon for Californisk vin. De dro til Frankrike, nærmere bestemt Montepellier, og hentet Chardonnayplanter som folk fra hele California fikk lov å ta avskjær av, det førte til at hele 75-80% av alle chardonnayplantene nå er Wente-kloner. Brødrene lanserte i 1936 den første Chardonnayårgangen sin, nasjonens første hvor etiketten skrev Chardonnay, druetypen og ikke region.

3. generasjon Karl L. Wente jobbet intenst sammen med faren og onkelen sin på gården til det var hans tur til å ta over, i 1963 kjøpte han en stor eiendom i Monterey som ble lagt til vingården som ble groplass for Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay and Pinot Noir. Dette gjorde i sin tur at Monterey ble et velkjent vinområde.

Eric, Philip og Carolyn, barna til Karl vokste også opp i vinmarkene, de lærte alt som hadde med vingården å gjøre fra barnsben, før de selv tok over. I990, før «bærekraftig» ble et poppisord, begynte de med et program for å bli mer miljøvennlige, de la en plan for å konservere energi og vann på best mulig måte, resirkulere og bruke miljøvennlige midler i marken.  De har også gjort en stor innsats for dyr og planter i nærmiljøet, de har plantet gamle tretyper, lagt til rette for insekter og fugler. I 2010 ble de offisielt godkjent: Certified California Sustainable Winegrowing (CCSW), noe de har blitt hvert år siden. I dag er det 5. generasjon som driver vinhuset, i godt samarbeid med Eric, Philip og Carolyn, Karl D. og Christine Wente og de er minst like dedikerte som sine foreldre og besteforeldre!

I dag har Wente over 1200 hektar hvor de har over 34 druesorter inkludert Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Sauvignon Blanc, Riesling og Zinfandel. De selger ca. 500.000 kasser vin i året til over 70 land. Vingården deres er et populært reisemål og de arrangerer alt fra vinmakinger, omvisninger på gården og konserter til vinklubb, middagsselskaper og golfturneringer.

Wente Morning Fog Chardonnay 2015:

Druene kommer kun fra familiens egen eiendom og Morning Fog er oppkalt etter morgen tåken som strømmer inn fra stillehavet og innover San Francisco Bay. Dette daglig fenomenet regulerer klimatet til å produsere ypperlige og godt balansert Chardonnay. 50 % av denne vinen gjæres i nøytrale franske amerikanske og østeuropeiske eikefat. Resterende 50 % blir fermentert i rustfrie ståltanker for å bevare den naturlige fruktsmaken i Chardonnayen. Den fatgjærede mosten ligger lagret på bunnfall i 7 måneder. ”Batonnage”, kunsten å røre i tønnene, gjøres månedlig for å få fram mer kremete aromaer og struktur i vinen. Fra de gjenværende 50% fra rustfrie ståltanker, ble halvparten lagret på bunnfall i 7 måneder mens den andre halvparten ble beholdt ren for å bevare fruktkarakterene.

Vinen har en frisk og fruktig aroma med preg av tropisk frukt, eple, modne sitrustoner og hint av vanilje. Den er rund og fyldig, fruktig og balansert med lang ettersmak med godt vaniljepreg.

Wente Riva Ranch Single Vineyard Chardonnay 2013:

Druene kommer kun fra familiens Riva Ranch vingården i Arroyo Seco i Monterey. Dette området er ansett som det beste stedet til å dyrke Chardonnay pga den kjølige vekstsesongen og dype grusete jordsmonn. Her modnes Chardonnay perfekt og tilfører naturlig balanse mellom sukker og syre. ​

For å komplimentere de rike aromaene, fermenteres 90% av vinen i nye og 2.gangs brukte franske og amerikanske eiketønner. ”Batonnage” gjøres hver tredje uke for å tilføre et mer kremete særpreg og forsterket struktur i vinen. 10% er fermentert i rustfrie ståltanker, som tilfører vinen fine fruktaromaer. Vinen modnes på bunnfall i 8 måneder i  franske, amerikanske, østeuropeiske fat av ulik alder.

Vinen har en frisk aroma av tropisk frukt, hint av smør, sitrus og vanilje. Den har en utrolig flott og kremet munnfølelse, rund og frisk med toner av tropisk frukt og lang ettersmak. Velbalansert.

Wente Riva Ranch Pinot Noir 2013:

Riva Ranch`s enkeltvinmark Pinot Noir viser et sant og elegant uttrykk fra Montereys fineste druer. Druene kommer fra familiens Riva Ranch vingård i Arroyo Seco i Monterey. De dyrker 8 kloner Pinot Noir, som hver gir ulike type aromaer, tekstur og smak til vinen. ​Vinen gjæres i små rustfrie ståltanker hvor vinen pumpes over to ganger daglig for å maksimere ekstraksjonen av de fantastiske smakene, aromaene og gi struktur. Vinen modnes 20 måneder på 50% nye franske eikefat og 50% i brukte fat.

​Vinen har ren og klar aroma av kirsebær og jordbær, jordlige toner av eik og vanilje, litt røyk. Den er Fruktig og ren på smak, fin syre og lang ettersmak med gode tanniner.