I følge wine-searcher.com er gjennomsnittsprisen på vinene herfra 379 kroner per flaske, men du finner mange årganger godt under dette. Slottet ligger med vinmarker i skråningene opp mot Saint-Emilionplatået, og de nærmeste naboene på oversiden er Troplong Mondot og Tertre Roteboeuf. Vi er ved enden av den såkalte Pavieskråningen som strekker seg fra Saint-Emilion by og langs platået mot Castillon. Første gang jeg smakte en vin fra dette slottet var det Michael Egan, den nå svært så anerkjente eksperten på forfalsket vin, som viste frem 2005- årgangen, og jeg husker han snakket varmt om den klassiske stilen til huset. Jeg falt for vinen, og den gang som nå er jeg begeistret for stilen. Men i fjor høst var jeg meddommer i Grand Cercle des vins de Bordeaux, og da jeg fikk se at smaksnotatet jeg hadde markert som overeiket og brent, nærmest svidde fat var 2011 Bellefont-Belcier var skuffelsen stor. Jeg hadde jo likt denne vinen godt før, hva har skjedd?
Direktøren for Bellefont-Belcier, Emmanuel de Saint-Salvy kunne fortelle at dette er helt typisk. Ikke åpne en flaske fra huset før den er fem-seks år gammel sa han, så mye tid trenger den. Da jeg smakte 2011 igjen, som du kan lese notat på nedenfor, var vinen slik jeg husket den fra før igjen. Slottet er ikke så gammelt, det ble grunnlagt av greve Louis Francois de Belcier. Bellefont, eller den vakre fontenen som det betyr, henspiller på alle de små oppkommene som er i den relativt bratte sydvendte skråningen hvor vinmarkene ligger. Den runde vinkjelleren som fortsatt er i bruk ble bygget i 1889, etter at eiendommen var blitt kjøpt av Pierre Faure. I 2006 ble eiendommen løftet til Saint-Emilion Grand Cru Classé status. Vinmarken er beplantet med 72% merlot, 17% cabernet franc og 11% cabernet sauvignon. Vinmarken er på 13,5 hektar og er i et sammenhengende stykke med noe oppe på kalksteinplatået og resten i skråningen ned til slottet og vineriet. 5900 til 7200 planter per hektar. Etter årgang brukes 60-80 prosent nye fat og produksjonen er ikke den største med 35000-60000 flasker etter årgang.
Skulle du finne vinen anbefales den på det sterkeste, prisene er gode og vinen bør ha ti år i kjelleren, og tåler fint mer uten at jeg har smakt noen veldig gamle flasker. Men en 1996 i fjor høst var fortsatt i finfin form uten tegn til å være for gammel. Men eiendommen har vært drevet bedre de siste femogtyve årene enn tidligere, så det kan hende 80-tallsflasker ikke er spesielt spennende lengre.
2012 Marquis de Bellefont
Ruby. Dark fruits, some herbs and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, leaner, some spices, good length. 86
2012 Château Bellefont-Belcier
Ruby. Dark fruits, some spices, dark berries, lightly scented nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and spices, some wood somewhat up front still, good length. 89
2011 Château Bellefont-Belcier
Deep ruby. Dark fruits, vanilla, and spices nose. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, lively, fruity, rounded, far more elegant than last bottle. According to Emmanuel de Saint Salvy, CEO of Bellefont-Belcier, this is typical, that at a certain stage the wines will seem very oaky. Long. 90
2009 Château Bellefont-Belcier
Ruby. Dark berries, spices, vanilla, blackberries, intense nose, fruit driven. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, intense, dark berries, spices, some alcohol, bit warm finish. 90
2008 Château Bellefont-Belcier
From magnum. Ruby. Dark fruits, spices, some coffee, quite intense nose, vanilla. Fresh
acidity,ripe tannins, fruity, dark berries, some spices, fruity, some figs, tobacco and vanilla finish. Wait another few years, long. 91
2007 Château Bellefont-Belcier
Magnum. Ruby. Scented, red berries, vanilla and spices nose. Darker fruits. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries and spices, figs and blackberries, good length. 89
2002 Château Bellefont-Belcier
Magnum. Ruby. Some figs, blackberries, mint, charming nose, seductive. Fresh acidity, ripe tannins, fresh, fruity, elegant texture, smooth, good length. 88
1998 Château Bellefont-Belcier
From double magnum. Ruby, thin garnet rim. Scented, some tobacco, leather, figs, blueberries nose. Fresh acidity, ripe tannins, fruity, dark berries, some spices, juicy, light figs and sweet and sour cherries note, long. 92