Vin fra de mange eiketrærne!

Del på Facebook

Bolgheri hvor vinene lages, ligger på vestkysten av Toscana, og her synes Bordeaux-druene å trives svært godt. Flere av regionens super-toscanere produseres her nettopp på grunn av de gode vekstforholdene for de internasjonale druesortene. Eiendommen har vært i hende på flere store aktører i vinbransjen for på 90-tallet kom Robert Mondavi og Marchesi de Frescobaldi inn på eiersiden. I dag er Frescobaldi eneeier, men vinene har aldri lidd under eierskiftet og selger i dag som aldri før. Konsultentene har opp gjennom årene har vært store navn som André Tchelistcheff og Michel Rolland.

100 hektar vinmark står til rådighet for Ornellaias viner og det produseres i dag kun 150.000 flasker av Ornellaia, som skal fordeles på 65 land over hele verden. Det lages desto mer av andrevinen Le Serre Nuove dell’Ornellaia som er en mini-versjon av Ornellaia. Der Ornellaia trenger tid før den er drikkemoden er Le Serre Nuove tilgjengelig og mer åpen mye tidligere. Le Volte dell’Ornellaia er også svært populær i Norge og der de to foregående vinene lages på de kjente Bordeaux-druene, brukes det her også Sangiovese i blandingen.

I 2006 ble et kunstprosjekt satt i verk hvor en kunstner laget en helt unik etikett til årets vin. Det som gjøres annerledes hos Ornellaia fremfor hos mange andre som lager ulike etiketter for hver årgang, er at det kun finnes 1 flaske i hver kasse (6 flaskers kasse) med denne spesielle etiketten. Innholdet i flasken er selvsagt det samme som i de andre, men flasken i seg har vist seg å bli et samlerobjekt.

 

Videre lages det også hvitvin på eiendommen. Poggio alle Gazze er et forholdsvis nytt prosjekt hvor første kommersielle årgang var 2008.

Poggio alle Gazze dell’Ornellaia 2013
Distinkt, og veldig fresh på nesen, mot tropisk sødme i frukten. Følger opp i munnen med gule tropiske frukter og nesten et lite saltpreg i finish gir et friskt uttrykk og god lengde. Vinen blir kun tilgjengelig på utvalgte restauranter fra sommeren i 2014 årgangen.

Le Volte dell’ Ornellaia 2013 (VP 5822901)
Deilig duft av kirsebær, plomme og lakris. Fyldig og frisk i munnen med mye preg av mørk bærfrukt og fersk tobakk. Et frekt tanninbitt som gjør vinen litt mer kompleks, med god lengde og alkoholen godt integrert. kr 245,- (Bestilling)

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2013
Sødmerik frukt på nesen, som følger opp med bitre kirsebær, mandel, tobakk og lær i munnen. God konsentrasjon og lengde. Lett tørr i finish og et snev av søt lakris. Mer sødme og Merlot på smak og duft enn 2012. kr 415,- (Bestilling) Lanseres først i mai.

Le Serre Nuove dell’Ornellaia 2012 (VP 5909101)
Syrligere frukt i nesen enn 2013 og tørrere tanniner. God konsentrasjon og fylde, med mørke frukter og bær, lang ettersmak. kr 415,- (Bestilling)

Ornellaia 2012 (VP 5822801)
Konsentrert og aromatisk frukt av den mørke typen, i munnen kompleks med hint av tretoner som seder, tobakk og noe lær. God frukt, med lette animalske toner. Super fresh, med lett tørr finish som forsvinner med mat og med tid. kr 999,- (Bestilling)

Ornellaia 2011
Lett animalsk preg på nesen sammen med syrlig høstløv. I munnen kommer en frisk syrlighet frem sammen med konsentrert frukt og stramme tanniner. God lengde og fantastisk potensial for lagring. kr 999,- (Bestilling) Denne er nå tom fra leverandør, men kan finnes på enkelte pol.