Vin til lutefisk

Del på Facebook

Tradisjonelt serveres denne sarte lutefisk av torsk med kraftig tilbehør som bacon, baconfett, ertepurre, sterk sennep og poteter. Vanlig drikkefølge til denne på mange måter merkelige fisken er øl og akevitt. Om ikke noe annet så skaper iallfall drikken en god stemning rundt bordet. For min del blir dette litt for kraftig drikke som overdøver de delikate smakene i retten.

Jeg har prøvd en lang rekke med forskjellige viner til tradisjonell lutefisk. Riesling fra Tyskland og Østerrike med litt restsødme, 10 – 15 gram, fungerer normalt godt. Da har vinene nok syre til å kunne hamle opp med baconfettet uten at den overdøver lutefisken. Prøv deg gjerne frem til din personlige favoritt.

Har også prøvd musserende. Det fungerer for meg enda bedre. Den beste jeg har funnet så langt

​til en overkommelig pris er:

Dom. de Mouscaillo Cremant de Limoux 2014
# nr. 1226801
Pris 199,00

Vinen kommer fra Limoux i sydvest Frankrike, i Languedoc regionen. Det var i Limoux de begynte med musserende vin og det hele 200 år før Champagne. Vinen er laget på 90% chardonnay, 8% pinot noir og 2% chenin blanc. Holder man chenin blancen utenfor er det som er tradisjonell champagne blanding.

Vinen er lys strågul i farge. Smaker av mineraler, gjærbakst og mineraler. Elegant fin syre, god mousse og middels lang ettersmak. Rik og god munnfølelse i midtpartiet
Et godt kjøp til prisen
84 poeng

Vinen ledsager lutefisken med tilbehøret elegant og lett uten å dominere. Syren hamler fint opp med baconfettet og ertepureen.

Prøv den neste gang du skal spise lutefisk.