Vinimelt god krim

Del på Facebook

Politi-krim-vin

Hva drikker man når man skal gjøre et A4-utgangspunkt, med en Kripos-etterforsker og en middelaldrende, død kvinne, om til en fengende historie? Boken til Jan-Erik Fjell «Lykkejegeren» ble full av knokler, Cadillac’er og amerikanske drømmer mens han skrev, uten for mye blod og gørr. Kan forfatteren ha blitt inspirert av den morsomme etiketten på rødvinen «Passion has red Lips» av Some Young Punks? I knalle farger er en kvinne oppstilt foran en 70-talls campingvogn, og man kan ane at jakten snart er over, lykken er svært nær. De tre australske vinmakerne, de Mistenkte, som de kaller seg, har PhD-grader og elsker å lage galskap-vin. Det er ikke usannsynlig at forfatteren hadde i nærheten også hvitvinen «Monsters, Monsters Attack!» fra samme vinmakere, da de beste cliff-hangerne i boka ble skrevet. Dette er en vin med bare 11 % alkohol, som passer godt for hovedpersonen i boka som ikke bør befatte seg for mye med russtimulerende midler, og for deg som leser boka – og drikker vinen – i en fart.

Some Young Punks Passion has Red Lips 2014
Saftig og smaksrik, preg av modne mørke bær og lakris, innslag av fat, pepper og røyk. Kr. 214,90
(DN: 86 poeng)

Gourmet-krim-vin

Når man først er ute og roper «Monster, Monster», og «Ulv, Ulv!», så passer det i disse ulve-tider å dra frem «Den balsamerte ulven» av Gert Nygårdshaug. Hovedpersonen er dechiffreringsekspert og gourmet Fredric Drum, med hang til både mat, vin og mord. Nygårdshaug har selv sagt om god krim at det er som en god saus, så hvis du er typen som kan lese om blodige menneskekropper mens du spiser blodig biff uten oppstøt, kan du supplere med portvinsaus til denne. Det kan godt hende hr.Drum ville drukket portvin til, men vi slår et slag for skikkelig dyr Madeira. Boka «Norsk suppe» av Jesper Enerstvedt er i samme deilig spiselige kategori, så vi nevner den samtidig. I boka har potetlandet Norge huset et industrieventyr som har fostret en rik men ganske skjult elite, og plutselig begynner folk å dø av en mystisk og snikende sykdom. Begge bøkene omfavner de store spørsmål og sammenhenger i samfunnet, med logikk og lange linjer. En vin som sniker seg innpå med og passer til både gourmet og kontemplasjon er d’Oliveiras Verdelho fra 1850. Om denne skrev faktisk Tom Martinsen i DN: «Passer til: Klare supper og kontemplasjon over historien». Årgangen 1971 er tilgjengelig.


Pereira d´Oliveira Terrantez 1971
God syrefriskhet og stor konsentrasjon. Svært kompleks. Kr. 1 299,90
(DN: 94 poeng)

Fake-news-krim-vin

I disse fake-news-tider passer det jo med krimdronningen Agatha Christie’s bok «A murder is announced», hvor det i lokalavisen er trykket en annonse med en invitasjon til et mord. Interesserte gjester stiller opp til middag, men forestillingen blir ikke som annonsen antydet. Det har skjedd flere ganger at både nyheter og viner har blitt solgt under falsk flagg, med falsk etikett, et eksempel er dramaet som den burgunderske vinmakeren Ponsot ble interessert i da en årgang han ikke hadde laget vin i, plutselig stod på solgte vinflasker. Nå liker vi best å vite hva vi drikker mens vi leser om ting vi ikke vet, og det tror vi Agatha gjorde også. Siden forfatterens romaner oppfattes som klassiske, så tror vi hun ville drukket noe klassisk også, og vi mistenker en klassisk hvit burgunder. Agatha sine plott er alltid nydelig intrikate og balanserte, så denne «uhyre tiltalende» vinen kan gjerne ha vært involvert:

Faiveley Monopole Mercurey La Framboisière 2015
Frukig og saftig med fin syrlighet og god lengde. Kr. 259,90
(DN 90 poeng)

Utmarks-krim-vin 

Arne Dahl glitrende litterært språk «Utmarker» Tittelen på krimromanen til Arne Dahl, «Utmarker», setter tankene på naturvin med engang. Siden historien starter noe klaustrofobisk med en forsvunnet kvinne, og deretter lar jegeren selv bli jaktet i det åpne, øde landskapet, tror vi forfatteren kunne ha funnet inspirasjon i en flaske naturvin. En slik flaske hvis innhold dufter litt innestengt av harpiks og kjeller først, men som deretter åpner seg mer og mer. Priscus fra AmByth er en sånn vin, mørk og tåkete, ufiltrert og med en tekstur du nesten kan tygge på, som mellom slurkene lar deg skimte at det er noe mer der, mellom trærne.

AmByth Priscus 2013
Limetre og rabarbra med hint av nektarin og røde plommer. Syrefrisk.
Kr. 399,00
(DN 86 poeng)