Weinbach, dronningen av Alsace

Del på Facebook

Vinene er kjøligere og mer presise i utrykket enn mange andre i regionen, noe som spesielt riesling kler i min verden.

Riesling uten den omdiskuterte mineraliteten er for meg ofte litt tamt. Mineralitet er en aromaprofil,

det er ikke mineraler (i alle fall ikke som vi foreløpig vet om, selv om en undersøkelse viste at drueplantene kanskje kan ta mineraler opp i seg), i ordets normale forstand. Det er en aroma som kan minne om skifer, minne om våt stein etc. Så kan man gjerne flisespikke og si at en stein faktisk ikke kan lukte noe. Men om du har en trapp av skifer, så tenderer det til å være en lukt i den trappen som går igjen i alle andre trapper av skifer også. Verre er det ikke. Noen synes det er kjempespennende å argumentere for hva det kan være som da gir denne lukten eller ikke, for meg er det enklere å si mineralitet eller skifer. Weinbach har nesten alltid en slik type aroma, selv i rike og varme årganger finner man den. Der mange viner i Alsace fort kan få veldig mye gulfruktig mot fersken og aprikoser forblir Weinbach mye mer på epler og pærer som hovedtrekk i vinene.

Det er denne kjølige, detaljerte og mer filigrane stilen jeg faller for, år ut og år inn. Ved siden av andre viner i regionen fremstår vinene som renere, mer komplekse, mer briljerende selv om det selvsagt finnes konkurranse. Og noen ganger vil man også ha en annen stil. Grand Cru Schlossberg Cuvée Ste Catherine er for meg noe av det ypperste man får fra Alsace. Det er noen viner som kan slå den men gjerne til vesentlig høyere priser. Men også pinot gris er på den kjøligere og fruktigere stilen herfra og selv gewurztraminer, en drue som for meg lukter av billig hotellsåpe har en viss eleganse herfra.

Det har vært noen tøffe år for familien Faller de siste årene. Da lillesøster Laurence døde brått for

​to år siden etter et hjerteattakk i en alder av bare 47 år var det tungt for storesøster Catherine å fortsette. Så gikk det knapt et år før matriarken Colette døde og plutselig var den dynamiske trioen blitt til én. Men på tross av bortfall av hennes nærmeste har Catherine åpenbart klart å få vinene til å skinne. Litt av den normale nerven mangler i 2014 men det er imponerende at vinene er så flotte som de er, for de er flotte, klare og presise også i denne årgangen. 2014 er på vei inn i BU. Om du ønsker en av de andre vinene, forhør deg med Vinum som er importøren.

2014 Weinbach Riesling Cuvée Theo
VP nr 1647401 kr 289,90
Pale lemon yellow. Apples, some minerals, light pears note nose. Fresh acidity, fruity, elegant, apples and lemons, fresh, good length.
88 poeng.

2014 Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg
VP nr 9670301 kr 389,90
Pale lemon yellow. Apples, pears, some grapefruit, minerals, somewhat tight nose. Fresh acidity, elegant texture, apples, minerals, detailed, quite nuanced, lovely peach touch in the finish, long.
90 poeng.

2014 Weinbach Riesling Grand Cru Schlossberg Cuvée St. Catherine
VP nr 9659401 kr 499,90
Pale lemon yellow. Apples, floral notes, some grapefruits, lemons. Elegant nose. Fresh acidity, fruity, fresh, slight bitter note, some apple core and pears peel, long.
93 poeng.

2014 Weinbach Pinot Gris Reserve Particuliére
Pale lemon yellow. Apples, fruity, some minerals, light floral note nose. Freshish acidity, fruity, rounded, elegant, delicate for the variety but not quite as bright as usual.
87 poeng.

2014 Weinbach Gewürztraminer Cuvée Théo
VP nr 1489801 kr 319,90
Pale lemon yellow. Apples, roses, some soapy notes. Freshish acidity, fresh, roses, quite sweet, (22,7 grs), good length.
87 poeng.

2014 Weinbach Grand Cru Mambourg Gewurztraminer Vendanges Tardives
Pale lemon yellow. Fruity, apricots, candied lemons, some apples and peach. Freshish acidity, fruity, rounded, sweet, rounded, elegant.
90 poeng.