Winemakers Dinner med S.A. Prüm

Del på Facebook

Det ble en smaksrik kveld med mange spennende elementer. Kvelden illustrerte både mangfoldet i det thailandske kjøkken, og også hvor anvendelig riesling er som vindrue.

S.A. Prüm sine røtter sin vingård som kan spores helt tilbake til romertiden, mens familiens historie som vindyrkere strekker seg tilbake til 1156. Gården ligger til i midten av Mosel, med totalt 13 hektar vinmarker. I tillegg kjøpes det inn druer fra nærliggende gårder til basisvinene. De eldste vinrankene ble plantet i 1905, og fremdeles finnes en del upodede stokker, en sjeldenhet etter at Phylloxera raste på 1800-tallet. Produsenten dyrker utelukkende riesling, og er representert med seks viner hos Vinmonopolet.

Under følger en oppsummering av vinene som ble servert i løpet av kvelden, med tilhørende retter.

Essence Riesling 2015
VP: 4330101, BU

Ung, fruktig og lett mineralsk vin med litt restsødme. Smak av pærer og epler. Passer til fisk, skalldyr, alle typer sterk krydret mat og thai mat. Kombineres fint med sushi.

Betelblad med Grønlandsreke og peanøttsaus

Servert med «Betelblad» med Grønlandsreke og peanøttsausEn flott munnfull der sjøsmaken fra reken og den søte peanøttsausen gikk sødmen i vinen fint i møte.

Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett 2012
VP: 473101, BU

Aroma av blomster og urter med et hint av petroleum. Fruktig med god syre, som balanserte vinens 64 gram sukker. Egner seg fint som aperitiff, til sjømat, ulike svineretter, asiatisk mat og sushi, samt smakfulle oster.
Drukket til Tapiokadumpling med svinekjøtt, hvitløk og chili. Thai street food, her servert som fingermat i mynte- og korianderblader. Videre fulgte grønn chilirelish med baconcrisp og saltet egg, en elegant rett der vinens sødme virkelig fikk brynt seg mot den spicy chilien.

Chilirelish med baconcrisp og saltet egg

Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese 2014
VP: 37690, basis kategori 5

Druer fra vinmark som ligger 2 km fra Mosel, med flere bekker slik at vinstokkene har rikelig tilgang til vann. Dette gir druer med høyere syrenivå. Denne vinen selges kun i Norge. Aroma av tropisk frukt, urter, noe animalsk. Smak av eple, blomster, ananas , flott konsentrasjon og lang syre. Lett struktur,  balansert og  elegant.
Servert med spicy rekesuppe med blåskjell, en mørk suppe som så ut som havet selv, på en rustikk gassbrenner. En salt, spicy og smaksrik rett, der vinen med fordel kunne hatt litt mer sødme.

Videre fulgte spicy grønn curry med sticky riceEn smaksrik rett med rekegarnityr som var perfekt stekt. Den friterte risen tilbydde det lille krispy preget retten trengte. Begge de foregående vinene håndterte retten fint.

De to neste vinene ut var:

Prüm Wehlener Sonnenuhr Alte Reben Riesling GG 2011
VP: 9651001, BU

Kveldens første tørre vin. Fra 80 år gamle upodede vinstokker. Seks timers skallkontakt, en måned på gamle eikefat. Duft av aprikos, vanilje og meieri. Moden frukt, tørr og fyldig. Fin syre. Lang. Vinmakeren selv anbefalte denne til kjøtt eller andre kraftige retter, gi den i så fall rikelig med luft i forkant.

Prüm Wehlener Sonnenuhr Devon Riesling GG 2011

Kveldens andre-, og siste tørre vin, fra samme vinmark som ovenfor. 12 timers skallkontakt, 10 måneder «sur lie» på gamle eikefat. Mineraler, moden frukt, røde og grønne epler, melon. Konsentrert, flott lengde. Balansert og god syre.

Disse to vinene ble servert med langtidsbrassert og fritert svin med syltet sjalottløk, chilisaus, grønn papayasalat og roti-brødKjøttet var svært mørt, med behagelig skorpe fra friteringen. En smaksrik og variert rett som sparket i mange retninger, en utfordring for vinen. Her var det Sonnenuhr Alte Reben som kom kjøttet best i møte, mens Sonnenuhr Devon var best match for grønnsakene. Interessant her var også å se hvor ulike to viner fra samme årgang og samme vinmark kan være, og viser hvordan vinmakerens grep har å si for det endelige produktet.

Kvelden ble rundet av med:

Prüm Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2009
VP: 1386101, BU

Svært konsentrert, fin fylde med flott syre, honning og blomster.
Servert med mango crème, svart sticky rice, kokos og macadamianøtter og til sist Thailandsk petit four som bestod av en sprø minipannekake med marengs og kokosnøttEn elegant avslutning på kvelden.