Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen står bak Ch. Bastoney i Bordeaux. Foto: Produsenten.

Bastoney Clairet – Billig sjarmbombe fra norskeid vinslott i Bordeaux

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Er det en rødvin? Nei. Hvitvin? Nei. Rosévin? Tja, ja, nei. Jo. Det er en lys rødvin med en smak som passer utrolig mye forskjellig mat. Prisen? 165 kroner.

Det hender noen ganger at man bare får den følelsen: Yess, her har de truffet planken. Med en helt spesiell vin. En Bordeaux Clairet. Som den kunnskapsrike vinelskeren vil vite, heter Bordeauxviner faktisk Claret i Storbritannia. Claire betyr klar eller lys, altså en rødvin som tradisjonelt var lys. Tradisjonell, rød Bordeaux var altså mye lysere enn dagens eksemplarer. Så det Ukens vin kan stille med i stedet for heftige tanniner og mørke farger, er en klingende rødbærsfrukt med et ørlite rammeverk av avrundede tanniner og nok friskhet pluss en fruktsødme som drar seg gjennom avslutningen, godt hjulpet av 4,8 gram restsukker som faktisk er helt perfekt i denne versjonen.

Det er i det hele tatt så mye energi i denne vinen at jeg tror den går til svært mange matretter, omtrent alt, bortsett fra risengrynsgrøt! Og desserter, selvsagt.

Druematerialet er Merlot 100 prosent.

Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen står bak Ch. Bastoney i Bordeaux. Foto: Produsenten.

Bastoney er et norskeid slott, kjøpt av ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen i 2016. Bente har kastet seg over druedyrkingen og vinmarkene, mens Jon Martin er å se på traktoren. De har brukt noen år på å pusse opp eiendommen med 10 hektar vinmark og aner tilbake til 1400-tallet.

Slottet, eller eiendommen, ligger like ved Dordogne-elven, ikke langt unna Pomerol og St.Emilion. Men har bare AOC-Bordeaux som status. Det lages to stk. rødvin, hvitvin og en musserende. Pluss nyvinningen som altså er en Clairet. Som er… Ok, en slags rosévin, da. Men kraftigere i farge og med en del struktur.

Vinstokkene er ellers mellom 20 og 50 år,

Ekteparet Bente og Jon Martin Trondalen står bak Ch. Bastoney i Bordeaux. Foto: Produsenten.

11713201
Chapelle Bastoney Bordeaux Clairet 2019, Bordeaux, Frankrike
165,– kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 6)
Litt lys rød, bringebær og kirsebærfarget, men mørkere enn en rosévin. Behagelig og delikat frukt av moreller og bringebær i smaken som rundes av med litt restsødme i form av søte rips, 4,8 g restsukker pr liter. Det er en fin kombinasjon her fordi tanninene blir snille og innsmigrende. En svært sjarmerende vin. Passer til: Vegetar, bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitiff, ost, lam og sau. 
The Winery AS