Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Brask og bram i Drøbak vinklubb

Del på Facebook

Drøbak Vinklubb feiret sine første 30 år med brask og bram 12. november 2021 på Kumlegaarden i Drøbak. 

Kumlegaarden restaurant og selskapslokaler med Eva Tenden i spissen hadde i samarbeid med Drøbak Vinklubbs jubileumskomité satt sammen en fantastisk meny med god mat og flotte viner som matchet. De fleste av vinene ble hentet i klubbens egen vinkjeller. Måltidet ble krydret med taler og mimring fra klubbens 30 års historie glimrende ledet av kveldens toastmaster Arne Bugge.

Det hele startet med en flott lysbildefremvisning satt sammen av Jon-Anders Grannes, samtidig som de fremmøte fikk nyte Roland Champagne Cuvee’ d’Aramis Brut. En nydelig frisk, tørr champagne med fruktighet og lang ettersmak.

Etter at de 49 fremmøtte hadde satt seg til bords, ønsket klubbens leder Hans Christian Breistein alle hjertelig velkommen av. Kveldens æresgjester Laila Nørve – enken etter klubbens nestor og første æresmedlem Stein Nørve – og Kumlegaardens Eva Tenden ble spesielt nevnt. Ordet ble deretter gitt til kveldens toastmaster Arne Bugge.

En god start på kvelden

Odd Einar (Eva Tendens sønn) fra Kumlegaarden presenterte kveldens gourmetmeny, mens vinklubbens egen Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Kumlegaardens fantastisk personale serverte så forretten: Carpaccio av saltet og kaldrøkt vågeval med tilbehør. Til forretten ble Eva Frickes Riesling 2020 fra Reingau servert. En frisk, tørr riesling som matchet forrettens elegante og en smule røkte smak til fulle.

Så var tiden kommet til kveldens første hovedrett: Ovnsbakt kveite med tilbehør. Til denne hovedretten ble Clotilde Davenne Chablis 2020 servert. En vin med gode sitrus- og fruktsmaker og krydder som passet godt til kveita og dens tilbehør.

Klubbens historie

Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Brynjulv Skåland, som var klubbens første leder i tiden 02.12.1994 – 07.12.2000, fortalte om klubbens første 10 år med utgangspunkt i vinuken i Drøbak – med Stein Nørve i spissen – som var en forløper for Drøbak Vinklubb. Klubben hadde ingen leder de første vel 3 årene. Målet med klubben var og er fortsatt å øke kunnskapen om vin og mat for klubbens medlemmer og andre. I løpet av de første 10 årene skjedde det mye på denne fronten. Gjennom Vinuken (Arrangert 5 ganger hvorav 3 i vinklubbens regi), Drøbak Open som ble arrangert 7 ganger med konkurrerende lag fra hele Norge. I tillegg ble selvfølgelig klubbens månedlige vinmøter benyttet til å øke medlemmenes kunnskaper.

Kumlegaarden personale serverte deretter hvileretten: Sorbet. En forfriskende sitronsorbet som renset våre ganer før neste rett.

Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Sverre Olav Rudi, som var klubbens andre leder i tiden 07.12.2000 – 08.12.2005, fortalt nå om klubbens neste 5 år. Også i denne perioden ble det lagt stor vekt på klubbmedlemmenes vin- og matkunnskaper. Flotte vinturer til Frankrike, Spania og Italia ble gjennomført, samt besøk hos matprodusenter og gode foredragsholdere på våre månedlige møter.

Så var tiden inne for kveldens andre hovedrett: Lammecarret med uretsaus, rotgrønnsaker og sopp. Til lammecarreten ble følgende 2 viner servert:

  • Pernand-Vergelesses 2012 Bourgogne
  • Domaine de Chevallier 2003 Bordeaux

Begge viner fra klubbens egen vinkjeller. Begge passet svært godt til maten. Det var delte meninger om hva som var best.

Historien fortsetter

Hans Christian Breistein – klubbens nåværende leder – fortalte om de siste 15 årene av Drøbak Vinklubbs historie. I perioden 08.12.2005 – 22.04.2021 var Rune Karlsson klubbens 3. leder. Han var en markant leder for klubben i hele denne perioden og han la stor vekt på å videreføre klubbens filosofi om å øke kunnskapene om vin og mat. Klubben hadde også i denne perioden vinturer: Til Portugal i 2006, til Puglia og Campania i 2009, til Burgund i 2014 og til Veneto i 2018. I 2010 ble Drøbak Intern etablert som en intern årlig kunnskaps-konkurranse mellom medlemmene.  Faste grupper – som rulleres hvert år – jobber sammen på vinmøtene gjennom året. I januar året etter konkurrerer gruppene om kunnskaper ved 30 spørsmål samt blindsmakinger fra fjorårets vinmøter. Så langt er det gjennomført 11 Drøbak Intern. I snitt har Rune Karlsson gjort det best av samtlige gjennom disse årene. Og i tillegg har det selvsagt også vært lagt vekt på kunnskap i alle vinmøter som har vært gjennomført. Dessverre kom meldingen 8. oktober 2021 om at Rune Karlsson var gått bort etter mange års kreftsykdom. Hvil i fred Rune.

Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Så var det Dag Sandnes sin tur til å gi et smakfullt tilbakeblikk på klubbens historie.. 300 vinmøter har det blitt og med et snitt på 6 forskjellige viner pr møte har vi smakt over 1800 viner på våre møter. I tillegg kommer vinukene, Drøbak Open og alle vinturene.

En avslutning med en tvist

Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Tiden var inne for kveldens dessert. Kumlegaarden med Eva Tenden i spissen har nok en gang lykkes. En nydelig sjokoladedessert formet som en sjokoladekule med hemmeligheter inni. Avsløringen skjedde ved at servitørene helte varm sjokoladesaus over kulen slik at den smeltet og avdekket hemmelighetene. Til desserten ble en vin fra Veneto servert: En Montezovo Valpolicella Ripasso Superiore 2016. Denne var en flott match som fremhevet og forsterket den gode smaken til sjokoladen.

Klubbens styremedlem Gro Gytri takket for mat og drikke og klappet fram Kumlegaardens personale med Eva Tenden i spissen. De fikk velfortjent applaus for fantastisk mat og service.

Utdeling av klubbens hederstegn

Sverre Olav Rudi presenterte kveldens viner. Foto: HC Breistein

Klubbens leder Hans Christian Breistein fikk igjen ordet, som delte ut klubbens Hederstegn til Eva Tenden på Kumlegaarden med følgende ord:

I Drøbak Vinklubbs vedtekter punkt 15 Statutter for tildeling av Hederstegn heter det

  1. Den Gyldne Kork er Drøbak Vinklubbs hederstegn
  1. Hederstegnet tildeles personer som over lang tid har gjort særlig fortjenestefullt arbeid for Drøbak Vinklubb

 Stein Nørve, en av Drøbak Vinklubbs  grunnleggere, etablerte allerede før klubben ble stiftet i 1991 et godt samarbeid med Solveig Tenden på Kumlegaarden.

 Drøbak Vinklubbs vedtekter gjenspeiler dette ved regelen om at våre månedlige vinmøter fortrinnsvis skal avholdes på Kumlegaarden og etterhvert som alternativ Sjøstjernen.

 Det gode samarbeidet fortsatte da Solveigs datter Eva Tenden overtok ansvaret på Kumlegaarden.

 Drøbak Vinklubb har gjennom sine 30 år hatt et godt forhold til Kumlegaarden og i de siste 10-15 årene til Eva Tenden.

 Vi har blitt ønsket varmt velkommen og blitt møtt med god service, god mat og ikke minst gunstige priser for våre arrangementer.

 Eva Tenden har alltid vært på tilbudssiden og lagt til rette for oss; også i situasjoner hvor det har vært store utfordringer.

 Styret i Drøbak Vinklubb har på bakgrunn av dette besluttet å  tildele hederstegnet Den Gyldne Kork:

  • Medalje med bånd og sølvbelagt kork til Eva Tenden på Kumlegaarden
  • Sammen med hederstegnet utdeles diplom som bekrefter utnevnelsen

 Tusen takk for at du og Kumlegaarden alltid stiller opp for oss.

Eva Tenden takket for utmerkelsen.

Til slutt ble alle ønsket vel hjem etter en strålende Jubileumsfeiring.