Eksportsjef Ellie Maamari hos Chateu Ksara t.v. sammen med importør Christine Loven. Foto: Hallvard Mørck

Chateau Ksara på Golia Vinklubb

Del på Facebook

På høstens første vinsmaking fikk Golia Vinklubb besøk av Ellie Maamari, tidligere vinmaker og nåværende eksportsjef hos den libanesiske vinprodusenten Chateu Ksara.

Chateau Ksara ble grunnlagt i 1857 og holder til i Bekaa-dalen, omtrent midt i Libanon. All vinproduksjon i landet foregår i «dalen» mellom fjellene Mount Lebanon og Anti-Lebanon, som strekker seg fra nord til sør. Vinmarkene i Libanon er dessuten de høyeste på hele den nordlige halvkule, fra 1000 til 1800 meter over havet!

Landet har drøyt 3000 hektar jord til dyrking av vindruer, hvorav omtrent 1200 av disse er forbeholdt druer til nasjonalbrennevinen arak. Arealet er veldig lavt sammenlignet med andre vinproduserende land i området, som Hellas og Kypros, som gjør at Libanon satser på kvalitetsviner over kvantitet. 60 % av vinen de lager eksporteres, blant annet til Norge.

Chateau Ksara dyrker druer på ca. 440 hektar, fordelt på ti vinmarker. Alt høstes for hånd og er organisk dyrket, uten bruk av pesticider. Siden vinmarkene ligger på rundt 1000 meter over havet har de mye snø om vinteren, som fungerer som et naturlig pesticid mot skadedyr. I porteføljen sin har de 17 rød-, hvit-, og roséviner, i tillegg til en arak og to eaux de vie. Seks av disse er tilgjengelige på Vinmonopolet, og vi fikk smake fem: to hvite, to rød og araken!

Ch. Ksara Blanc de blancs 2019
(art.nr. 9594201)
Kveldens første hvite var en blanc de blancs laget på 50 % chardonnay, 30 % sauvignon blanc og 20 % sémillion. Gjennomsiktig, lys gul farge, og mineralsk og floral på lukt, med grønne epler, fersken, krutt og urter. Vinen er frisk og syrlig, med smak av sitrus, honning, pære og ingefær. Bra lengde og intensitet.
Passer bra til stekt fisk, og sushi, i følge Maamari.

Ch. Ksara Cuvee du Pape Chardonnay
(art.nr. 112167011)
Vin nummer to er laget på 100 % chardonnay. Fargen på denne er dypere og mer moden enn den forrige, og lukter av voks, honning, melon og moden frukt. Smak av voks, aprikos, fersken og ananas, og har et saltpreg i smaken. Fyldig og bra balansert vin!
Drikkes gjerne til rød fisk, kylling, grillet svin eller harde oster.

Ch. Ksara Reserve de Couvent 2018
(art.nr. 4013701)
Vinen er laget på 40 % cabernet sauvignon, 35 % syrah, 25 % cabernet franc. Dyp rød farge og lukter lakris, svart pepper, mørke bær, eik og vanilje. Fyldig vin med mye tanniner, og smak av solbær, krøkebær, plommer, lær og urter.
Passer bra til lam.

Ch. Ksara 2015
(art.nr. 2294901)
Kveldens siste rødvin er laget på 60 % cabernet sauvignon, 30 % merlot, 10 % petit verdot. Dyp rød, med lukt av grønn paprika, solbær, urter og rosmarin. Mye tanniner og smak av grønn paprika, urter og kjøtt.
Vinen passer godt til viltkjøtt som reinsdyr og elg, men bør nok få luftet seg en del før den drikkes.

Ch. Ksara Ksarak
(art.nr. 11220001)
Chateau Ksaras egen arak, laget av druer, sukker og anisfrø. Selve arak-en er klar, men blandet med vann og en isbit, som er den riktige måten å drikke arak på, blir den tåkete. Både lukter og smaker anis, og har en lang ettersmak som kjennes resten av kvelden.

Har du lyst til å dele noe fra din vinklubb, kan du sende inn til [email protected]!