Sommer og god hvitvin hører sammen. Foto: Geir Salvesen

De er hvite, de er franske, de er gode

Det er jo hvitviner som gjelder nå.
Her er tre godbiter, i greie prisnivåer.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

The Boutique Selection Mâcon-Villages 2022, Burgund, Frankrike

Desvignes Chardonnay Reserve 2022, Languedoc, Frankrike

M. Chapoutier Deschants 2021, Nord-Rhône, Frankrike 

Vin er blitt vanvittig dyrt etter generell prisstigning ute, kombinert med at den norske kronen er redusert til en slags junk-valuta. Det kan man si mye om, men ikke her. Det vi som konsumenter kan smile av er resultatet av å finne viner som gir mye for pengene.

Her er tre på rappen, i tre forskjellige priskategorier.

1. Mâcon. Denne regionen i det sørlige Bourgogne har ikke vært med i samme sterke grad på prisstigen oppover som de fleste andre vinregioner i Frankrike. Det kommer sikkert til å skje, om enn ikke i samme stigningsgrad. At vi da kan få en slank, krisp, ueiket burgunder til rundt 200 kroner må da være fint. I basisutvalget, til og med. Kategori 6. Den gjør det en burgunder skal. Litt fersken, sitrus, krydder, tydelig egnet som generell fiske- og skalldyrvin. Og hvis vi ikke skjønner det, er det bilde av en stor fisk på etiketten for de mindre oppvakte.  The Boutique Selection Mâcon-Villages 2022.

2. Languedoc-chardonnay. Mange Bourgogne-produsenter har funnet ut at det er glimrende jordsmonn et stykke lengre sørvestover, i Languedoc. Etter hvert vil vi også se mer av Pinot Noir derfra, men her har vi en grei hvit grillvin, skalldyrvin, kosevin på terrassen, en vin som man åpner, heller i, drikker, mens man snakker om noe helt annet. Billig er den også med sine skarve 150 kroner. I Basisutvalget. Desvignes Chardonnay Reserve 2022, Languedoc, Frankrike.

3. Hvit Nord-Rhône. Av og til lurer jeg på om jeg er den eneste som liker hvit Nord-Rhône. Spesielt  mener jeg St.Joseph-appellasjonen med granittgrunnen der gir den skarpe kanten som ellers lett forsvinner i de svulmende hvite Rhône-vinene.  Kan brukes til fisk, skalldyr, gastronomi. Den er litt for skarp for reker og krabbe. Denne må bestilles. M. Chapoutier Deschants 2021, Rhône nord, Frankrike.

The Boutique Selection Mâcon-Villages 2022 (11679201)

Burgund, Frankrike

Småpen og litt krydret Mâcon med moden eplefrukt, gul, fint smaksforløp, antydning til salt og mineralitet i finish. Det trekker opp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. Basisutvalget.

Urban Beverages AS

 

Kr. 208.00
85 poeng

Desvignes Chardonnay Reserve 2022 (7405101)

Languedoc, Frankrike

Absolutt godkjent-karakter for denne typeriktige Chardonnayen med litt krydder i finish og fersken og eplefrukt midt i. Fin lengde. Bra nok friskhet. Selskapsvin. Passer til: Sushi /sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, lyst kjøtt, fisk. Basisutvalget.

Best Cellars AS

Kr. 149.90
83 poeng

M. Chapoutier Deschants 2021 (5096201)

Rhône nord, Frankrike

En gammel favoritt av min, dette. Hvit Nord-Rhône på granittgrunn. Gyldengul, med veldig trøkk i smaken, stein i underkant, behagelig, rund, godt bitt med litt plomme og steinfrukt, fersken og modne epler. Nærmest litt saltaktig mineralitet i finish. Er gått opp endel i pris, men flott vin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 299.90
88 poeng