Tidligere var mange av vinene herfra i overkant festlige, med tilsatt sukker og kullsyre – slik ble den syrlige vinen mer mottakelig for massemarkedet.
Men slikt går gjerne av moten, og produsentene måtte ta seg sammen. Med EU-medlemskapet kom penger til nye investeringer, som ståltanker som tar bedre vare på det fruktige i vinen. Det ble også gjort mange forbedringer i vinmarken.
Festlig er vinho verde fortsatt, perlende og imøtekommende. Og kvaliteten er blitt mye bedre – generelt sett. På sitt beste er vinene lette, men fruktige, der syrligheten utjevnes av en god fylde. Vinene er til og med blitt matvennlige, og kan lett lagres to-tre år.
Det varmere klimaet fører også til at vinho verde nå framstår mer interessant, druene modnes bedre og tidligere, og det er ikke nødvendig å tilsette sukker for å få god balanse.
Aromaene er gjerne grønt eple, fersken, nektarin, appelsin, urter, noen ganger slår det over i noe tropisk, som ananas. Prisen er relativt lav, ofte rundt 150 kroner. Og det er genuint portugisisk – ikke bare fordi det er en lang historie med å lage vin, men også fordi det bare brukes stedegne druer.
Trendvin i konservativt område: Og det skjer også stadig nyvinninger. Som for eksempel vinen vi var så heldige å smake hos importøren Moestue nylig.

Quinta da Lixa er en gigant i Vinho Verde, med nær åtte millioner flasker i året på samvittigheten. De lager intet mindre enn 23 varianter, hvit og rød stille vin, rosé, perlende, musserende.
Dette er i det store og hele viner av høy kvalitet, for de har investert mye i moderne produksjonsteknikker, og hyrer inn flinke fagfolk.

De lager vanlig vinho verde, Quinta da Lixa Terras do Minho. Den er på Vinmonopolet, en forfriskende vin med vel 10 prosent alkohol, og til 154 kroner.
Og så lager de trendvinen pet-nat, som egentlig er en gammel måte å lage musserende vin på, eldre enn champagne, Den lages ved at gjæringen fullføres i flasken. Slike viner framstår gjerne noe rustikke og umiddelbart fruktige og fyldige, og med behagelige, myke bobler.

Varianten fra Quinta da Lixa er faktisk den første sertifiserte pet-nat’en i Vinho Verde noensinne (altså offisielt godkjent av Vinho Verde DOC). Den er laget på druesortene alvarinho og loureiro, og er ikke tilsatt svovel. Dette er altså en naturvin, men den smaker helt rent, og intenst. Det er som om mandariner og ananas er presset rett ned i vinen, og gir en herlig frisk munnfølelse. Frukten er tydelig, men ikke påtrengende som godteri, for det smaker naturlig, ikke syntetisk. Ikke som drops, men som ordentlig frukt.
Nydelig som aperitiff, med oliven, nøtter og potetgull. En virkelig annerledes og interessant vin fra Vinho Verde.
Gammel og god traver:
En gammel traver på det norske markedet, er en annen kvalitetsprodusent, Soalheiro. Deres elegante, slanke flaske med den gule etiketten har vært på basisutvalget i alle år, og med god grunn. For dette er en vinho vede som er fyldigere og mer matvennlig enn mange andre. Den er laget utelukkende av alvarinho, og er en stille vin, altså ikke perlende.
Vinho verde-aromaene er der i vinene fra Solheiro, eple, sitrus, fersken, aprikos, noe nøtter på de mest modne. Prisen på Vinmonopolet går fra 157 for den enkleste, og helt opp til Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2022, som koster 670,- på magnum – uvanlig høy pris til å være vinho verde. Men som ofte ellers, kvalitet og pris følger hverandre.

Så litt om Soalheiro selv, som har vært en pioner i Vinho Verde siden midten på 1970-tallet, da familien bestemte seg for bare å plante alvarinho i en vinmark. Soalheiro betyr «et solrikt område», og i dette marginale området er det om å gjøre å få mest mulig sol, sørvendt.
Solheiro har alltid stukket seg ut i vinho verde, med mer kompleksitet, dypde, fruktrikdom. En inviterende vin. Og dette ble også viner som man kunne lagre i kjelleren.
Og nå er vi igjen hos en produsent som ser framover, som vil endre ting. For Solheiro var den første produsenten som laget musserende alvarinho, med tradisjonell metode a la chamapagne. De har også eksperimentert med fatlagring av vinene. Og alt er økologisk laget, det ble sertifisert i 2006.
Solheiro lager en utrolig mengde forskjellige viner, og det er litt typisk Portugal. Hundrevis av forskjellige druer, og mange cuveer. Det er en slags forsikringsordning, hvis det ene ikke fungerer det året, så har vi det andre å stole på..
En god inngang til sommeren
Summa sumarum : vinho verde er ikke som det var. Det er en fantastisk verden å utforske, og som signaliserer på en fin måte at vi ønsker sommeren velkommen.
Her er noen leksikalske fakta om vinho verde:
Området fikk den høyeste kvalitetsstatusen, DOC, i 1984.
Vinho Verde er Portugals tettest befolkede område, og også det området som lager mest vin
Det er 20 000 produsenter av vindruer, og det lages hvert år om lag 85 millioner liter vin
Mange har små vinmarker, og leverer druer til kooperativer eller større vinhus
Som overalt i Portugal, dominerer de lokale, stedegne druene, og her i Vinho Verde er det alvarinho (som albariño i Spania), loureiro, arinto og tradajura, for å nevne noen få

Quinta da Lixa Terras do Minho 2024 (4719601)
Portugal, Minho
Lett og frisk med tydelig sitruspreg, lett perlende
Bestillingsutvalget
Moestue Grape Selections AS
Kr. 158

Qta. da Lixa Morgado da Vila Pét-Nat 2023 (19294501)
Portugal, Minho
Gjæringen fullføres i flasken. rustikk, fyldig med behagelige myke bobler
Sitron, grapefrukt og kvede
Basisutvalget
Moestue Grape Selections AS
Kr. 264.40

Soalheiro Vinho Verde Alvarinho 2024 (3045301)
Portugal, Minho
Laget utelukkende av alvarinho, og er en stille vin, altså ikke perlende.
Eple, sitrus, fersken, aprikos, noe nøtter på de mest modne.
Basisutvalget
First Wines AS
Kr. 206.90