Det blir en del flasker når det er vertikalsmaking av tre viner. Her viner fra Vega Sicilia. Foto: Benedicte Teigen Gude
Tror du Vega Sicilias grunnlegger, Don Elay Lecanda y Chaves, skjønte at de første vinstokkene han plantet i Ribera del Duero tilbake i 1884 skulle resultere i en av verdens mest legendariske viner? Neppe.
Det blir en del flasker når det er vertikalsmaking av tre viner. Her viner fra Vega Sicilia. Foto: Benedicte Teigen GudeFor en tid tilbake jeg være med på en unik smaking i regi av @skigaarden, @fondberg, @winetailor og @vegasicilia, der vi fikk teste de tre vinene Vega Sicilia produserer i Ribera del Duero: Valbuena 5o (1983, 1992, 2003), Unico (1962, 1981, 1994, 2002) og Unico Reserva Espesial. Sistnevnte er en blanding av tre forskjellige årganger Unico og vi fikk smake den vinen som ble utgitt i hhv 1991 (1968, 1970, 1972) og 2008 (1990, 1991, 1996). Vår helt klare favoritt var Unico 1962! På duft finner vi både modne plommer, kirsebær, vanilje, eik, tobakk og tørket frukt som fiken og rosin. Stor og kompleks munnfølelse med lang, vedvarende ettersmak. Fortsatt godt med syre som balanserer moden frukt og gjør at vinen fremstår som ung på tross av at den er hele 60 år! Det er ikke rart at denne fikk 100 poeng av Robert Parkers Wine Advocate.
Det er sjelden man får mulighet til å smake så mange årganger av samme vin, men det er en unik mulighet til å kjenne forskjeller i årganger og hva lagring gjør med vin. Tips til vinklubben er derfor å ha horisontale eller vertikale smakinger – hhv viner fra en årgang og et område (f.eks. fra Loire eller Piemonte) og samme vin, men fra ulike årganger. Har du tips til smakinger, send dem gjerne til oss på [email protected], så kan din vinklubb inspirere andre vinklubber!