En reise sydover på verandaen med fire greske viner. Foto: Benedicte Teigen Gude

En smak av Hellas på verandaen

Del på Facebook

Gresk vin er i vinden. Skyldes det at vi ikke har reist på en stund eller har de faktisk god vin det er verdt å drikke?

Det siste er riktig. På tross av at du kanskje ikke har sett mange greske viner på Vinmonopolet, har de laget vin der i flere tusen år. I dag finner du 42 hvite og 31 røde viner fra Hellas på Vinmonopolets nettbutikk. Vi finner vin laget på klassiske internasjonale druer som for eksempel Chardonnay, men det er langt mer sannsynlig at du finner lokale druer som Xinomavro eller Assyrtiko.

Ettersom vi ikke har flybilletter til Hellas i år (heller), blir det en reise sydover på verandaen. Vi har testet fire viner.

5483501
Gerovassiliou Chardonnay 2019
Hellas, Øvrige
Kr 269,00
Bestillingsutvalget
Første stopp er i Tessaloniki hos vingården Ktima Gerovassiliou. En Chardonnay fra 2019. Gyllen vin og duften av Chardonnay strømmer over kanten. Eple, sitrus, krem, smør og honning, et hint av aprikos. Hylleblomst og et hint av nøtter. Rik munnfølelse med lang, fruktig og sødmefull avslutning.
Birkedal Hartmann Norway AS

 

11728901
Gerovassiliou Epanomi Viognier 2019
Hellas, Øvrige
Kr 285,00
Bestillingsutvalget
Ktima Gerovassiliou har også en Viognier fra samme årgang. Her finner vi friske dufter av fersken, aprikos, sitrus og stjernefrukt, med et hint av multe. Gjæring og modning på franske eikefat bidrar med hint av røyk og fylde. Frisk og rik på samme tid, men lang, balansert ettersmak.
Birkedal Hartmann Norway AS

 

5393701
Gerovassiliou Malagousia Single Vineyard 2020
Hellas, Thessalía
Kr 249,00
Bestillingsutvalget
Neste vin ut er laget på 100 % Malagouzia, en lokal gresk drue. Alle druene er høstet fra en vinmark og druen, som var nær utryddelse, ble reddet av vinmaker Vangelis Gerovassiliou på 1970-tallet. Vinen vi har testet er fra 2020. Vinen dufter av sitrusfrukter, fersken, litchi og stjernefrukt. En saftig og forfriskende syre med god frukt i ettersmaken med et svakt bitt i finishen.
Birkedal Hartmann Norway AS

 

12270901
Alpha Estate Malagouzia Single Vineyard Turtles 2019
Hellas, Makedonia
Kr 190,00
Bestillingsutvalget
16 mil nord-vest for Tessaloniki holder Alpha Estate til. Fra dem har vi testet Malagouzia Turtles Single Vinyard 2019. Lys gul vin med smak av pære og eple med hint av fersken. Fyldig og frisk ettersmak.
Birkedal Hartmann Norway AS

 

Sammen med en gresk salat, Tzatziki og godt brød takker vi for en smak av Hellas. Vi kommer tilbake så snart vi kan reise igjen – og i mellomtiden er vi godt fornøyd med at det kommer flere vin fra Hellas på Vinmonopolet!