Dagens vinentusiast er Jon Berg. Foto: Jon Berg

Fem kjappe til vinentusiasten: Jon Berg

Del på Facebook

Hva drikker egentlig vinentusiasten i jula, og hva var årets beste vinopplevelse? I adventstida kan du stifte nærmere bekjentskap med Norske Vinklubbers Forbund (NVkF) sine skribenter og styre i en artikkelserie med fem kjappe til vinentusiasten. Dagens vinentusiast er Jon Berg.

Jon Berg er historiker og sommelier, med journalisterfaring og forfatter av flere bøker om mat og vin. Jon bor for tiden i Washington, USA, og bidrar til nettsiden med spennende artikler derfra.

Jon fattet interesse for vin ved at en venn i hans ungdom introduserte han for tørr riesling, Det var interessant, og da begynte utforskningen. Det beste med å være interessert i vin er å kunne være nysgjerrig med en viss tyngde, mener Jon.

Fem kjappe

Hva er den siste vinen du drakk?

Det var Au Bon Climat, en ren og frisk og relativt kjølig pinot noir fra Santa Barbara, California.

Hva spiser du på julaften?

Det varierer etter omstendighetene, det kan være kalkun eller ribbe eller pinnekjøtt – alt trenger tilberedning fra formiddagen av.

Hva er ditt foretrukne drikkefølge til julematen?

En litt fyldig champagne er strålende til det meste av julematen, ellers riesling eller en syrlig pinot noir.

Hva var din største vinopplevelse i år?

Vanskelig å peke på en. Men jeg bor i USA for tiden, og det blir mye amerikansk vin. Er blitt veldig glad i pinot noir fra Oregon. og har smakt en del gode viner med franske druer når jeg har reist rundt i vakre Virginia. Dessuten synes jeg noen franske champagnehus lager anstendige musserende viner i California, som Roederer, Taittinger og Mumm. Ikke dårlig! Er også artig å smake viner fra delstater jeg ikke ante laget vin, som Pennsylvania og New Mexico.

Hva ser du frem til i året som kommer?

Det er mye bra naturviner å smake her i Washington DC, både i butikker, restauranter og vinbarer. Godt å komme utenom det store supermarkedutvalget – selv om det er mange skatter der også. jeg gleder meg mest til å utforsker flere vinområder i USA, og så skal klatre litt i cabernet sauvogning-stigen i California, tenker jeg.