Foto: Silje L Meskestad
Det er snart klar for vinmessen dedikert økologisk vin, biodynamisk vin og naturvin i Oslo Militære Samfund 4. november, og hvis du knapt kan vente kan du lese noen smaksnotater fra en nylig avholdt naturvin-messe. ØkoNytt var nemlig på Oslos for tiden eneste naturvinmesse, arrangert av Naturvinforbundet, en messe med høy tattis-faktor i et herlig summende lokale hvor undertegnede var absolutt blant de eldste i den første puljen.
Salget for økologisk vin har steget jevnt og trutt på Vinmonopolet, og utgjør nå ca. 10% av det totale salget. I overkant av 80 millioner liter vin omsettes årlig på polet (bortsett fra korona-året 2020 da det ble solgt nesten 25 millioner liter mer (!)), og nesten 8 millioner liter er øko-sertifisert Dett er oppløftende tall for oss som er opptatt av økologiske prinsipper, men tallene må vi selvsagt ta med en klype salt. Det er ikke så lett for polet å følge med på hvor lenge hver vin har sertifisering. Men særlig etter 2013, vel fire år etter finanskrisen, har det vært en oppgang i andelen øko-vin på polet. Kan man driste seg til en hypotese om at flere vinmakere gikk over til mer naturvennlig drift etter finanskrisen? Sertifiseringsperioden er fire år. Vi bør også nevne at de biodynamisk-sertifiserte vinene er inkludert i tallene for øko-vin. Men også andelen biodyn-viner er stigende og ligger på rundt en halv million liter i 2020.
Det er også vekst i salget av lav-svovla vin og naturvin. Felles for disse er få eller ingen tilsetningsstoffer. Importøren NonDos er blant de få som eksemplarisk oppgir innholdsdeklarajon på etikettene sine: «Kun druer og litt svovel». Hva annet kan vin inneholde? Masse ekkelt. Vinmonpolet har gitt ut en brosjyre med oversikt over en del tilsetningsstoffer som kan finnes i vin (jeg har hørt at det er minst 60 ulike stoffer) utenom druer. heriblant: svovel, klaringsmidler, kunstig søtningsmidler, sorbater og sorbinsyre, stabiliseringsmidler, rester av sprøytemidler, osv. Betyr dette noe? Tja, Tidsskriftet for Den Norske Legeforening presenterte i 2019 en debattartikkel som heter «Tilsetningsstoffer – er vi føre var?», og deler av konklusjonen er: «Flere dyrestudier tyder på at enkelte tilsetningsstoffer i bruk i matindustrien kan påvirke metabolisme og immunresponser på en negativ måte.» Dessverre sier øko-sertifiseringen kun noe om hvordan vinen er dyrket, ikke hvordan den er fremstilt (eller hva som er tilsatt) i kjelleren.
Hvis du vil vite mer om tilsetningsstoffer i vin, slå av en prat med importørene på vår messe 4. november!
Vil du lese deg opp om forskjellen på øko-vin og biodynamisk vin? Aftenposten Innsikt har en fin artikkel om øko-og biodynamisk vin her.
Og mens du venter på messe:
Smaksnotater på utvalgte naturlige godbiter på Naturvinmessa som var 9. oktober følger under her. Kom og smak deg frem til dine egne natur-favoritter på vår kommende messe 4.november!
Floreal Cider II
USA
Kr 279,00
Ikke-sert., og litt utafor, men eplecider på 8% alko, knallgod! Dufter mango og søt sitrus, hint av gummi. Smaker som nesen, fint lett medisinalt preg, noe porøs utgang. Deilig! (importør: Holst Wines)
Pannonia Natur
Østerrike
Kr 209,90
Øko-sert., blend av Blaufränkisch 70%, Zweigelt og Merlot. Dufter deilig syrligsøtt og bærpreget. Nydelig lett urtepreget og sødmefull inngang, noe cassi men veldig pen stramhet. Håndplukka, spontangjæra. (importør: Holst Wines)
Claus Preisinger Kalkundkiesel Rot
Østerrike
Kr 245,00
Øko-, Biodyn-sert. blend på Blaufränk og Zweigelt. Deilig! Lett porøs munnfølelse, fyldig, noe artig betongpreg, helt nydelig syre. Håndplukka, spontangjæra. (importør: Holst Wines)
Claus Preisinger «Dope» (Ikke tilgjengelig på Vinmonopolet)
Naturvin-sert. med ymse tittel… 100% Blaufränk. Dufter av bær og stål, rart røykpreg. Men veldig pen syrligsøt på smak, lett sødmefull, hint av papp. Passer for second date med naturvin. (importør: Holst Wines)
Matita Bianco 2019
Italia
Kr 199,90
Naturvin-sert., intro-blend på Trebbiano og malvasia. En lett naturvin, dufter søtsyrlig og noe salt, noe krutt. Karakteristisk hint av papp i ettersmaken, fin sødme og strimer av mineralitet. Entry-level! Spontanfermentert, 24 på skall, 5-6 mndr stål. (Importør: LaMarc)
Dom. de la Grand’Cour Fleurie Clos de la Grand Cour 2019
Frankrike
Kr 369,00
Øko-sert. 100% Gamay, som dufter betong, plommechutney og hint av polish. Fytti så god! Deilig syrligsøt, saliverende. (importør: Vinarius)
Heinrich Roter Traminer Freyheit 2019
Østerrike
Kr 369,00
Øko-sert. Veldig aromatisk og noe kvae på duft, innbydende. Smaker som nesen, deilige aroma, hint av lakk, fruktig. Innmari god. (importør: Vinarius)
Mother Rock Force Celeste PetNat
Sør-Afrika
Kr 239,90
Ikke-sert. Blend på ca 60% Chenin og resten Pinotage. Dufter deilig av lett bringebær, smør og hint av noe syrlig, litt vulkansk. Pen frukt, fin snert der, lett pitrende utgang. Spontangjæra, ufiltrert. «May the grape be with you» (importør: Unico)
Milan Nestarec Bel 2020
Tsjekkia
Kr 319,90
Naturvin-sert. Kjempegøy tsjekkisk blend på overvekt av Welschriesling og Veltliner. Skikkelig oransje på duft (mangelfulle notater). Nydelig sursøt! Alt fra Nestarec er gøy (titlene er et kapittel for seg selv). (importør: Nebbiolo Wines)
Se opp for:
Alle fra Mythopia, fra landet Sveits! Spontangjæra og typisk 3 år på fat, masse nøtter, lakk, og krydder og konsentrasjon:
Mythopia Illusion 2017
Sveits
Kr 595,00
Claus Preisinger St. Laurent Ancestral Pet Nat
Østerrike
Kr 265,00
super syre-sødme-balanse!
Rennersistas «Waiting for Tom», intro til naturvin! Bløt og snill inngang, med noen morsomme grønne og lett salte aromaer. Og selvfølgelig DM Rouge, fra nettopp den Tom som man venter på😉
Lock & Worth «Semillon» og «Merlot”, duftrike og fyldige viner med snert.
Ganevat Chardonnay 2016 fra Jura-området, vanvittig god. Fin bløthet i skyggene men sterkt og lett stramt smaksanslag med fine karamelltoner.