Foto: Silje Meskestad

Godbiter fra stor importørmesse

Omtale av et knippe viner fra en stor importørmesse i mars.

Del på Facebook

Vi starter med 3 stykk flytende godteri, og avslutter på skråplanet.

Ress Pinot Noir Rosé 2022 (15377801)

Tyskland, Rheingau: Øko-sert. 100% Spätburgunder. Vingården ble lagt om til øko-sert i 2016 og eies av Stefan og Christian Ress. De bruker naturlig gjødsel og grønt plantedekke for å fremme sunt og levende  jordliv,- som de vil skal være livligere enn en fredagskveld på vinmesse. For fredag kveld er jo denne vinen en bra start: Flytende godteri. Dufter bringebær, blomst og litt ny gummi, saftig og bløt fruk på smak, nesten skummelt men med akkurat nok syrestreng der til å holde seg unna kommersen.

Kr. 189.90

Dom. Petite Marne Les Creux d'Enfer Côtes du Jura 2020 (14770701)

Frankrike, Jura:
Ikke-sert. 100% Savagnin. De to Noir-brødre lager vin på 11 hektar vinmark som faren deres begynte å sette ned i 1973. De driver ikker sertifisertøko, men etter en type «lutte raisonnee» med mindre intervensjon og mindre sprøyting. Denne dufter mye og deilig, litt skarpt av gul konsentrert frukt og smør, hint av krutt og brioche. Nydelig på smak, veldig god konsentrasjon, fruktig-syrlig inngang, pen sødme og nesten sitrende syrestruktur utover. Lett saliverende. Noms. Ikke-spontan og filtrert, men modnet 14 måneder.

Kr. 259.00

Heitlinger Pinot Blanc Trocken 2021 15077801)

Tyskland, Baden:
Øko-sert. Driver Bio. 100% Weissburgunder. Claus sin filosofi er «pure nature». Han holder til i den tyske fylket Baden, hvor man finner det unike 160-millioner-år gamle kalkjordsmonn, og tok over vinjobben etter faren sin. Denne dufter sødmefullt av gul vingummi/godteri, hint av vanilje og stjernefrukt. Supertilgjengelig på slurk, litt glatt og fyldig inngang, veldig snill syre men ikke kjedelig. Smakfull Pinot Blanc. Spontangjæra, men filtrert. Har også en PN i samme linje, nesten juicy, fersk og mørk. Meget bra.

Kr. 188.30

Balthasar Ress Riesling Petnat 2021 (15010101)

Tyskland:
Øko-sert. 100% Riesling. Balthasar-Ress har, som antydet innledningsvis, et drømmelag av viner, og drives av 6.generasjon nå. Denne PetNat skjenker tåkete og dufter veldig! Sement, smør, litt Hapå og gul frukt, med hint av salt. Noms duft, altså. Ikke rett-frem Riesling. Rik munnfølelse,  mye fruktig sødme (tross at den er gjæra tørr), hint av aprikos og petro. Rik stil. Noms. Har også en veldig god Riesling Sekt, altså en musserende på champagne-metoden, som dufter petro, grapefruktskall, og urter. Fyldig inngang med pen syrestruktur, litt urtete snert, vinen har ligget 12 mndr på lees.

Kr. 259.90

Balthasar Ress Hattenheim Schützenhaus Riesling Kabinett 2021 (15010501)

Tyskland, Rheingau:
Øko-sert. 100% Riesling. Dufter av søt gul frukt, noe epler og hint av petro. På smak: deilig! Fyldig, glatt, med velintegrert syre. Veldig saliverende og fruktig utgang. Absolutt ikke tørr, men super syre, og bare lette 10,5% alko, i en tid hvor flere hvitviner tipper 14% (!).

Kr. 265.00

La Sorga Arôme Maiden (14727601)

Frankrike:
Naturvin-sert. Blend på Grenache, Syrah og Aramon.  Antony kjøper inn druer fra andre, men holder en smal portefølje med bare øko/biodynamiske druedyrkere. Smaker alltid mye gøy fra La Sorga. Fiffig duft av fjøs og tørka møkk, hint av krutt og cider. Nesten stofflig munnfølelse, deilig, sterk og konsentrert. Litt karakteristisk papp i ettersmak. Pen tørrhet, appetittvekkende. Håndplukka, spontangjæra, lang maserasjon og 1 år på flaske. Ufiltrert og uten tilsatt sulfitt, hurra!

Kr. 289.90

Remi Poujol Temps fait tout blanc (10974301)

Frankrike:
Naturvin-sert. Blend på Clairette og Ugni Blanc. Økologiske druer. Remi har ca. 10 hektar med vinmark, sør i Frankrike, og siden 2007 har han ikke brukt sulfitt. Her går det i hånd og hest. Naturvin, altså. Denne duse gule vinen dufter litt cider, lakk, surøl og deilig skorpe. Noms! Lett sødmefull og fyldig inngang, konsentrert fruktighet med spontansyre og lett mineralitet. Lett karakteristisk papp i ettersmaken. Håndplukka, fottråkka, spontangjæra. Ufiltrert, og uten tilsatt SO2, hurra!

Kr. 269.90

Lyrarakis Liatiko 2021 (15355701)

Hellas, Kreta

kr. 188,90

Ikke-sert. 100% Liatiko. Driver ikke med «green harvest» men binder opp bladverket istedet. Ser ut til at drueplantene er «dry-farmed» altså uten kunstig vanning, der på Kreta. Rødvinen med den kultur-troe etiketten duftet søt kvae, harpiks, noe fersk treverk. På smak, deilig! Litt voksete og furuaktig munnfølelse, god fylde, mørk bærfrukt og salt-salt utgang. Slafs.

Kr. 188.90

Alfaro Family Trout Gulch Vineyard Chardonnay 2020

USA,California:
Ikke-sert. 100% Chardonnay fra Santa Cruz-fjellene, laget av familien Alfaro. Skikkelig noms vin, som må nevnes selv om den faller utenfor de fleste av ØkoNytt’s prinsipper. Nesten til å tygge på, fare for å bli überdigg men så skjerpes den inn av god syre og mineralitet i utgangen. Konsentrert, uten å bli flytende godteri. Spenstig og bare skikkelig god.

Kr. 379.10