Grenache, Garnacha, Garnatxa?

Del på Facebook

Grafikk som viser prinsippene for ØkoNytt-viner Familieeide vinmarker, få tilsetningsstoffer, håndplukka, spontanfermentert, og dyrket i biologisk mangfold i en sirkelflyt.17.september er det den internasjonale Grenache-dagen, og i den forbindelse har ØkoNytt gått seg vill i varianter av denne druetypen.

Det er lett å bli forvirret når kjært barn har så mange navn. I siste liten klarte jeg å snuble borti noe som het Garnaccia også, og da var jo forvillelsen total.

I Spania kalles dagens drue for Garnacha (Garnatxa i Catalonia) og er vel Spanias mest dyrkede druesort, i Frankrike kjenner vi den som Grenache. Særlig i førstnevnte land utvikler den nydelige toner av kraftig krydder og fruktaromaer som bringebær og jordbær. I tørre og magre mikroklima trives den ekstra godt, og dette er grunnen til at den også er mye brukt i den såkalt «Nye Verden». Det er helt utrolig at en så nøysom drue kan bli så god!

Selv om Grenache/Garnacha/Garnatxa er motstandsdyktig mot tørke og hete, har den en tendens til å oksidere, og det er nærliggende å anta at den derfor ikke holder formen på trefat særlig lenge. Tidligere ble druen brukt mest til raske rosèviner,- kanskje nettopp på grunn av denne oksidative tendensen. Vi kjenner også druen fra området Chateuaneuf-du-Pape hvor den glimrer, og i søte viner som Banyuls.

Vi stormer inn i høsten, og i grevens tid kastet vi oss over den mørke druen Garnatxa for å finne viner til høstens middager. Vi er som navnet tilsier da i Catalonia, og Terra Alta er det sentrale D.O.-området som regnes som selve høyborgen for denne druen i Spania. Der er det betydelige høydeforskjeller, som mange øko-dyrkere drar nytte av. Celler Batea er den største foreningen av økologiske dyrkere, som har laget sine årganger sammen siden 1961. I dag teller de 208 øko-dyrkere, i et område med bare 12 000 innbyggere! Heldige innbyggere. Her brukes hverken pesticider eller herbicider i vinmarkene. Elven Ebro som renner gjennom området magasinerer varmen og utjevner temperaturen. Dette gir fyldige rødviner med masse struktur.

På Vinmonopolet fins bare 35 viner (!) som er endrue-Garnatxa, vi har smakt 4 av dem. Det er ca. 190 viner som er endrue-Garnacha. Av den første vinen her, Garnaccia, som undertegnede feilaktig trodde var Garnacha på grunn av navnet, men som egentlig er laget på druen Vernaccio, fins det bare 6 ulike viner på Polet.

Nå starter jakten!

(Smakt i følgende rekke: )

12942001
Silvio Messana Garnaccia 2019 (importør: NonDos)
Italia, Øvrige

Kr 299,90
Bestillingsutvalget
Luktaaaa! Intens! Typisk naturvin-aktig, hint av møkk, tørka aprikos, vått gress og noe flint. På smak noe slankere enn nesen, antydning til glatthet, fin tørrhet, veldig lang lett tropisk ettersmak. Denne kom vi tilbake til igjen og igjen. Ikke la deg lure av navnet, det er druen Vernaccio! Silvio holder til i Toscana, vinen er spontanfermentert, 10 dager på skall, ufiltrert. Prøv gjerne til retter med avokado, pasta med pesto, eller ertepure med mynte, eller salater med pecorino. Oransjevin-sert.

12703101
Batea Sense Garnatxa Blanca 2020
Spania, Catalonia

Kr 184,90
Bestillingsutvalget
Veldig lun duft av smør, vanilje, flint, pakistansk mango, blomstereng, og noe krydder og saltkjøtt. Lett vibrerende og veldig sødmefull inngang, men veldig fin stramhet i midtparti. Sitter lenge i ettersmaken (noe skarphet fra alko, men det gir også rund sødme). Prøv gjerne til pasta med tomatsau, eller lasagne med godt lagret manchego. Spontanfermentert, ufiltrert, uklaret. 6 måneder på stål, ikke tilsatt svovel (!). Øko-, Naturvin-sert.

10962001
Naturalis Mer Garnatxa Blanca 2017 (NB. årgang)
Spania, Catalonia
Kr 148,90
Bestillingsutvalget
På duft noe elegant, veldig fin duft av blomster og kritt. Noe flint, noe tropisk i retning mango og honningmelon. Slank og fin sødme i inngang, noe viskosiøs, glatt og konsentrert, noe grønne toner. Ganske elegant, en overraskelse. 4 mndr på stål. Prøv gjerne til litt sterke oster, det kan gi virkelig elegante kobinasjoner. Øko-sert.

12703001
Sense Garnatxa Negra 2020 (NB. årgang)
Spania, Catalonia
Kr 199,00
Bestillingsutvalget
Særegen vin. Dufter av skarpe urter, rosmarin/oregano, og noe konsentrert som håndlaget såpe? Noe solbær, og eucalyptus. Smaker som nesen, med den skarpe krydderaroma, men fin sødme! Stram og mørk med mye lakk, aromaene sitter veldig lenge nesten uten salivering eller tørrhet. Fast og mørk utgang. 5 mndr på stål, ufiltrert, usvovla. Særegen. Er på 15% og mulig derfor minner om cognac og portvin i blanding? Prøv til blindsmaking i vinklubben! Mat-messig var grilla chêvre med chutney (plomme), og grilla aubergine med balsamico gode kombinasjoner. Øko-, Naturvin-sert.

10961901
Naturalis Mer Negra
Spania, Catalonia
Kr 169,00
Bestillingsutvalget
Dufter mørke bær, hint av solbær og paprika, litt saltjøtt og jern. Skarp inngang med lett levende bærpreg, krisp og integrert syre, noe kalk, mørk-mørk og syrligstram, – saliverende! Antydning til den porøse munnfølelsen i etttersmak. Noen volatile papp-aktige aromaer ved 3.dags-beiting. Liker! Klaret vha. gravitasjon på betong, 3 mndr på fransk eik. Vi prøvde denne blant annet til fermentert cashew-«camembert» (økologisk!) kjøpt på Meny, og tror også at høstens gryter (særlig de på mørk kraft) og fete entrecôter, og kanskje rødbetesuppe med grilla landbrød kan sitte som støpt. Øko-sert.

 

Les også