Ioppa

Del på Facebook

amilien har produsert vin, frukt og grønnsaker siden 1852 og drives i dag av faren Giorgio Ioppa og onkelen Gianpiero, Andrea og brødrene Luca og Marco er neste generasjon.
Vi ser nærmere på dette vinhuset i Piemonte samt to viner som er å anbefale i sommer.

Ioppa består i dag av 20 hektar vinmark, men Andrea forteller i et intervju med Dagens Næringsliv at de er i gang med å rydde skog og plante 5 hektar til.

Vinhuset har de siste 10-15 årene gått gjennom en revitalisering og modernisering, vinene som er produsert på en tradisjonell måte, med et moderne tilsnitt, har rett og slett blitt mye bedre.
Vinhuset ligger i Ghemme, ved foten av alpene i Nord-Piemonte. Her har de et unikt jordsmonn med en blanding av fossile sedimenter og marine steinarter som gjør jorden mineralrik. De planter Nebbiolo, Vespolina og Bonarda, de siste årene økologisk og hele familien er stort sett å finne ute blant vinplantene.

Ioppas største marked for rosèvin er Norge, av ca. 50.000 flasker produsert så sendes 30.-40.000 hit. En liten funfact er at det er nabogården som lager den populære Il Mimo rosèvinen og at sammen så selger de to gårdene rundt 100.000 rosèvinflasker i året i Norge. 

Og tallene øker for hvert år.

 

Ioppa Colline Novaresi Nebbiolo Rusin 2016
Vnr. 9747601, kr. 135,-
Vinen er produsert på 100% nebbiolo, flaskelagret i 2 måneder før salg.
Den har en fruktig og sval aroma med preg av røde bær, hint av krydder. Den er bløt og lett sødmefull, god fylde og balanserende syre. Fersk frukt.
Jeg vil si at dette er et meget godt kjøp til 135 kroner, jeg hadde lett betalt 40 kroner til.

 

 

Ioppa Ghemme 2007
Vnr. 161801, kr. 209,90
Består av 85% Nebbiolo og 15% Vespolina, den er lagret 48 mndr på store slavonske eikeligger (25-30 hl) og minst 2 års lagring på flaske før den lanseres for salg.Den har en aroma av røde bær, litt støvete i positiv forstand, godt utviklet med tørket frukt, krydder og urter. Den er godt balansert, rund og fruktig, middels tanniner og fin syre. Godt bærpreg, litt kaffe, tørket frukt, teblader og krydder i en lang ettersmak.